Sudop Praha dostal pokutu 9,3 milionu za kartel při přípravě vysokorychlostních tratí

Sídlo společnosti Sudop Praha v Olšanské ulici na Žižkově. Autor: Ivan Krejčí – vlastní zdroj, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27603566Sídlo společnosti Sudop Praha v Olšanské ulici na Žižkově. Autor: Ivan Krejčí – vlastní zdroj, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27603566

Sudop Praha se ke spáchání nezákonného jednání přiznal, za což mu byla pokuta snížena o pětinu.

Projektantská společnost Sudop Praha dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu ve výši 9,3 milionu korun za kartelovou dohodu s Výzkumným ústavem železničním (VUZ). Nedovolená dohoda se týkala přípravy vysokorychlostních tratí, konkrétně zakázky Správy železnic s názvem Technickoprovozní studie – Technická řešení VRT. Pokuta je pravomocná. VUZ (dceřiná společnost Českých drah) vyklouzl bez trestu díky leniency programu (příslib shovívavosti za spolupráci), v jehož rámci poskytl antimonopolnímu úřadu potřebné informace.

„Projekty vysokorychlostních železničních tratí jsou stěžejní pro modernizaci české dopravní infrastruktury a nemůžeme dopustit, aby se státu prodražovaly kvůli koluzivnímu jednání projektantů. Tuto oblast budeme nadále pozorně monitorovat,“ řekl předseda ÚOHS Petr Mlsna.

Protisoutěžního jednání se uvedené společnosti dopustily podle Mlsny tím, že od listopadu 2014 do května 2015 mezi sebou koordinovaly nabídky do výběrového řízení na výše zmíněnou veřejnou zakázku. Sladěné nabídky následně podaly, a to s cílem, aby uvedenou zakázku vyhrálo sdružení „Společnost SP + ACRI + MTP Technická řešení VRT“, jehož vedoucím členem byla právě společnost Sudop Praha. „Popsaným jednáním narušily tyto podniky hospodářskou soutěž v uvedeném výběrovém řízení, čímž porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže,“ píše ÚOHS.

Sudop Praha využil podle ÚOHS tzv. procedury narovnání, v jejímž rámci se přiznal ke spáchání nezákonného jednání, za což mu byla pokuta snížena o 20 procent. Proti rozhodnutí následně nepodal rozklad.

Zakázku přitom antimonopolní úřad už jednou na popud organizace CEDOP řešil, ovšem bez výsledku. Úřad (tehdy pod vedením Petra Rafaje) nevydal předběžné opatření, takže mohla být uzavřena smlouva. Následně zastavil řízení pro bezpředmětnost. Nyní se k případu vrátil na popud VUZ.

Jde o stejnou zakázku, kvůli které proběhla v roce 2016 na Správě železnic a v některých firmách velká policejní razie a kterou následně řešil pražský městský soud. Ještě šlo o projekční zakázku na revitalizaci trati Chlumec nad Cidlinou – Trutnov.

Nepravomocné verdikty vydal soud loni v prosinci. Sudop Praha jako právnická osoba odešel od soudu bez trestu, fyzické osoby si odnesly podmínky. Petr Lapáček, který byl v roce 2015 obchodním ředitelem a místopředsedou představenstva Sudopu Praha, dostal trest 18 měsíců s tříletým odkladem, tři roky nesmí působit ve statutárních orgánech žádné firmy. Zaměstnankyně Sudopu Praha Helena Mazancová dostala půlroční podmínku. Někdejší šéf Výzkumného ústavu železničního Antonín Blažek odešel s trestem 9 měsíců, jeho bývalý kolega Petr Kaván a Lukáš Hruboň z projekční společnosti Valbek odešli se stejným trestem. Největší trest dostal Pavel Suk ze Správy železnic, který odešel od soudu s podmíněným dvouletým trest za „zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky“.

Tagy kartel Správa železnic Sudop Praha Top ÚOHS Výzkumný ústav železniční
35 komentářů