dkv-spojujeme

Stržená trolej zpozdila v Praze vlaky i o tři hodiny

Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSiemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Vlaky od rána nabírají mnohahodinová zpoždění, některé spoje jsou kvůli eliminaci zpoždění zrušeny.

(aktualizováno 11:23) Provoz na železnici v Praze od rána komplikovalo stržené trakční vedení mezi pražským hlavním nádraží a Libní. Vlaky nabírají od rána velká zpoždění, výjimkou nejsou ani tři hodiny. K události došlo před vjezdem do vítkovských tunelů.

K mimořádné události došlo ráno v půl šesté, kdy trakční vedení strhla lokomotiva Siemens Vectron v čele vlaku RegioJetu. Šlo o vlak RJ1031, který nakonec místo opustil kvůli mimořádnosti se zpožděním 237 minut. Podle RegioJetu nešlo o chybu strojvedoucího, ale závadu Správy železnic, kdy lokomotiva vjela do prověšeného trakčního vedení. „Událost se nyní vyšetřuje,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

„Podle dostupných informací i výpovědi strojvedoucího bylo s největší pravděpodobností příčinou prověšené trakční vedení u Vítkovského tunelu, do kterého vjel náš spoj RJ1031 na odjezdu z Prahy do Budapešti. Trakční vedení silně poničilo sběrač lokomotivy. Zatím nevypadá, že by byla jakákoli závada na lokomotivě nebo obsluze vlaku, která by měla podíl na vzniku mimořádné události. Spoj odjížděl naprosto standardně z pražského hlavního nádraží. Cestujícím se za vzniklé komplikace omlouváme a budeme jim z důvodu zpoždění kompenzovat jízdné. Spoj je aktuálně již na cestě s náhradní lokomotivou,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Událost výrazně zkomplikovala provoz ve chvíli, kdy dochází nejen k odjezdu první ranní špičky z Prahy, ale i navážení dalších souprav pro odjezd. České dráhy musely podle svých stránek řadu spojů zrušit. Jiné jely s velkým zpožděním přes Vršovice a Běchovice dál na Kolín. Bez omezení probíhal jen provoz vlaků s dieselovým pohonem.

Ranní mimořádnost na velmi vytíženém úseku bude komplikovat provoz po celý den, některé vlaky jsou již odřeknuty. K obnovení provozu došlo v 10:20.

Poruchy trakčního vedení kvůli stržení troleje jsou v poslední době poměrně časté. V pátek takto chyba strojvedoucího zablokovala na několik hodin provoz mezi Brnem a Břeclaví. V červenci stržené vedení několikrát blokovalo provoz trati z Prahy do Berouna.

Tagy porucha trakčního vedení praha Správa železnic
280 komentářů