dkv-spojujeme

Středočeský kraj ukončí provoz vlaků z Čelákovic do Mochova, KŽC přesune na jinou trať

Motorák řady 810 KŽC Doprava. Autor: KŽC DopravaMotorák řady 810 KŽC Doprava. Autor: KŽC Doprava

Provoz vlaků na trati skončí kvůli malému zájmu cestujících na konci října.

Tři a půl roku po obnovení provozu ukončí Středočeský kraj objednávku vlaků na trati z Čelákovic do Mochova. Poslední vlak by měl vyjet na trať 29. října. Rozhodnutí potvrdil krajský radní pro mobilitu Petr Borecký (STAN).

Vyplývá to také ze změny jízdního řádu, podle které už kraj po 29. říjnu nepočítá s dalším provozem. Důvodem zrušení je extrémně nízké využití těchto vlaků, které objednal Středočeský kraj za bývalého vedení v roce 2018 a bez soutěže zakázku na provoz přidělil společnosti KŽC Doprava. Ta má na provoz desetiletou, velmi těžko vypověditelnou smlouvu.

Kraj se proto dohodl o přesunu výkonů na jinou trať. Zatím nejpravděpodobnější variantou je, že motorový vůz řady 810 bude jezdit na trati z Neratovic do Čelákovic, jak ukazuje i návrh jízdního řádu na příští rok. Nejde zatím ale ještě o finální rozhodnutí. „Přesun na jinou trať nám umožní zrušit částečně objednávku Českých drah,“ dodal Borecký.

Trať trpěla nedostatkem zájmu i před pandemií koronaviru. V roce 2019 přepravilo sedm párů vlaků za den v průměru 31 cestujících, na což by bez problémů stačilo zajištění dopravy osobním autem. Kraj platí KŽC Doprava v průměru 169,6 Kč za kilometr, v této ceně je ale i smlouva na provoz některých sezónních výletních vlaků. Středočeský kraj chystá kvůli nedostatku peněz velkou redukci provozu na některých železničních tratích, kde jezdí málo lidí. Definitivně jasno chce mít kraj do poloviny července.

Tagy Čelákovice - Mochov KŽC Doprava Středočeský kraj Top
206 komentářů