Další část obchvatu České Lípy postaví Swietelsky stavební a Herkul

Silnice I/9 v Sosnové u České Lípy. Foto: Městský úřad Česká LípaSilnice I/9 v Sosnové u České Lípy. Foto: Městský úřad Česká Lípa

Stavba má začít v prvním kvartále příštího roku.

Sdružení firem Swietelsky stavební a Herkul se stalo vítězem soutěže na stavbu části obchvatu České Lípy. Konsorcium nabídlo nejnižší cenu, prošlo úspěšně i hodnocením nabídky a referencí a Ředitelství silnic a dálnic ho proto tento týden vyhlásilo vítězem veřejné soutěže.

O vítězství sdružení informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Uvedl, že stavba by měla začít v prvním kvartále příštího roku.

Jde o 1,5 kilometru dlouhý úsek mezi ulicí Dubická a silnicí II/262. Sdružení podalo nejnižší nabídku za 543,72 milionu korun. Odhadovaná cena byla 637,2 milionu korun bez DPH, všechny nabídky byly pod předpokládanou hodnotou zakázky.

Stavba je další součástí plánovaného obchvatu České Lípy. V Dubici je průmyslová zóna, která zatěžuje provoz ve městě. Již dokončením této části obchvatu zmizí z centra část dopravy. Česká Lípa je jedním z největších měst v zemi, kde tranzitní doprava dosud nevede po obchvatu. V budoucnu má celý obchvat vyvést tranzitní dopravu z centra města. Více je stavba popsána v informačním letáku.

Trasa části obchvatu České Lípy. Foto: ŘSDTrasa silnice I/9 Nový Bor - Dolní Libchava. Foto: ŘSD

První část obchvatu České Lípy u Sosnové se začala stavět už v roce 2009, pokračování ale zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. Na úsek by mělo navázat pokračování obchvatu směrem k Novému Boru. Ve městě vznikla i petice za dostavbu obchvatu.

Další část obchvatu je zatím pro povolování komplikovanější. Pro úsek Dolní Libchava – Nový Bor muselo ŘSD znovu požádat o výjimku k zásahům do biotopů zhruba padesátky chráněných živočichů.

Tagy Herkul I/9 obchvat České Lípy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Swietelsky stavební
18 komentářů