Stav železničních mostů se za 20 let zlepšil, opravu vyžaduje méně než 5 procent

Testování nosnosti mostu přes Hracholuskou přehradu. Foto: Jan ChaloupkaTestování nosnosti mostu přes Hracholuskou přehradu. Foto: Jan Chaloupka

V přípravě jsou mosty v Mokropsích, přes vodní nádrž Orlík nebo viadukt v Brně,

Stavební stav mostů na české železniční síti se dlouhodobě zlepšuje. Zatímco na začátku století vyžadovalo stavební zásah 735 mostů, tedy 11 procent z celkového počtu, dnes je to 319 mostů, což je méně než pět procent. Oznámila to dnes Správa železnic (SŽ). Mosty, které vyžadují stavební zásah, hodnotí Správa železnic nejhorším stupněm 3.

Nepříznivý stav mostů na začátku století byl podle železničářů způsoben dlouhodobým zanedbáváním údržby před rokem 1990 a částečně i v 90. letech. „Průměrný stavební stav železničních mostů se tedy dlouhodobě zlepšuje. Jako svou prioritu pro následující období do roku 2030 si Správa železnic stanovila dostat se pod hranici dvou procent, což odpovídá 134 mostům,“ uvedla náměstkyně šéfa SŽ Marcela Pernicová. Dosažení cíle si podle ní vyžádá 10 miliard korun nad rámec běžné údržby. Podle Pernicové ke zlepšení přispívá i „systém správy železničních mostů, který je založený na vlastních kvalifikovaných zaměstnancích“.

Z nedávno dokončených staveb se Správa železnic chlubí například novým mostem přes vodní nádrž Hracholusky, mostem Zahrádky na trati Lovosice – Česká Lípa a především Negrelliho viaduktem v Praze. Naopak dlouhodobě se nedaří najít řešení pro zchátralý most v Praze pod Vyšehradem. V přípravě jsou mosty v Mokropsích (170 m), v Červené nad Vltavou přes vodní nádrž Orlík (272 m) nebo viadukt v Brně přes Křídlovickou ulici a řeku Svratku (92 m) na trati Břeclav – Brno. V rámci údržby, oprav a rekonstrukcí vynakládá Správa železnic v posledních letech každoročně na mosty 700 až 800 milionů korun.

V posledních dvou letech se přitom zaměřila při kontrolách především na mosty z předpjatého betonu; šlo o reakci na pád dálničního mostu v Janově. Celkem vytipovala 63 mostů pro podrobnou diagnostiku. Z toho zatím prověřením prošlo 34 mostů, všechny bez problémů. „Žádný z 6 726 železničních mostů, které máme ve své správě, není v havarijním nebo bezpečnost provozu ohrožujícím stavu,“ dodala Pernicová.

Tagy mosty Správa železnic
13 komentářů