Státem vlastněná firma letos prodá poslední airbusy po ČSA

Airbus A319 Českých aerolinií v Brně. Foto: Letiště BrnoAirbus A319 Českých aerolinií v Brně. Foto: Letiště Brno

Společnost B. aircraft vlastněná stoprocentně státním Letištěm Praha se letos zbaví posledních čtyř airbusů A319 v barvách Českých aerolinií (ČSA).

Společnost B. aircraft vlastněná stoprocentně státním Letištěm Praha se letos zbaví posledních čtyř airbusů A319 v barvách Českých aerolinií (ČSA). Loni firma prodala dvě letadla za 549 milionů korun. Zbývající mají z flotily zmizet letos.

Vyplývá to z výroční zprávy firmy, která vznikla před osmi lety kvůli záchraně ČSA, zveřejněné ve sbírce listin obchodního rejstříku. Letadla si od ČSA tehdy nově založená firma koupila a stroje pronajímala ČSA, dopravce tak získal peníze na přežití. V jednu dobu společnost vlastnila až 11 letadel.

B. aircraft loni prodal dvě letadla registrace OK-MEL a MEK. Zatímco OK-MEK skončil na šrotišti a OK-MEL měl postihnout podobný osud, nakonec se tento stroj s novým majitelem opět dostal k ČSA. Celé skupině Smartwings Group, do které ČSA patří, loni chyběla letadla, a tak si nakonec letoun ještě dopravce pronajal.

Z provozu v Česku letos zmizí s největší pravděpodobností všechny airbusy z velkého nákupu z dob, kdy ČSA šéfoval Jaroslav Tvrdík. Jeho expanze dovedla ČSA téměř ke krachu. B. aircraft chystá prodej i posledních čtyř kusů, na než má kupce. Airbusy ale zcela z flotily ČSA nezmizí, firma vlastní stále A319 registrace OK-REQ a má pronajatý A320 registrace OK-HEU. Ten s původní várkou nových strojů ale nemá nic společného.

„V majetku společnosti B. aircraft jsou celkem čtyři letadla typu Airbus A319. Tato letadla by měla být prodána a postupně předávána novému majiteli do konce tohoto roku,“ potvrdila mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. K podpisu kupní smlouvy došlo ještě před pandemií koronaviru. Výroční zpráva uvádí, že dvě letadla měla dát k dispozici ČSA, jen se měla prodat irské leasingové společnosti ASC. Konkrétně mělo jít o stroje s registrací OK-NEM a OK-NEN. ČSA ale kvůli pandemii koronaviru od plánu si letadla pronajmout ustoupily, k prodeji ale má dojít i tak. Dále má B. aircraft ve fotile ještě letouny OK-NEP a OK-NEO.

Tagy A319 B.Aircraft České aerolinie ČSA Top
64 komentářů