Stát ustupuje od ústních projednání u klíčových staveb, prodloužil lhůty na námitky

Kamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČRKamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČR

Pandemie koronaviru zasáhla nově i do stavebních řízení. Ministerstvo dopravy zrušilo ústní projednávání stavebního povolení na rekonstrukci dálnice D1 u

Pandemie koronaviru zasáhla nově i do stavebních řízení. Ministerstvo dopravy zrušilo ústní projednávání stavebního povolení na rekonstrukci dálnice D1 u Brna. Nově nechá účastníky zaslat své námitky až do 25. dubna.

Původně mělo proběhnout jednání k opravě úseku Brno-centrum – Brno-Jih 2. dubna. Ministerstvo ale na úřední desce oznámilo, že projednávání ruší. Vysvětluje to „mimořádnými okolnostmi“. Veřejná projednávání slouží hlavně k jednoduššímu vysvětlení některých částí dokumentace a mohou zabránit tomu, že se proti stavbě někdo nesmyslně odvolává.

„K takovému postupu přistoupilo ministerstvo dopravy pouze v těch případech, kdy již bylo oznámeno zahájení řízení a ústní jednání bylo svoláno. Pro úplnost je nutno uvést, že se jedná o řízení, u kterých není ústní jednání ze zákona povinné,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Miroslav Patrik z Dětí Země nevidí na postupu ministerstva žádné pochybení. „Naopak je vhodné ocenit, že o tom ministerstvo dopředu informuje a navíc uvádí, že když někteří účastníci nebudou moci své námitky zaslat písemně, protože jim v tom brání nouzový stav, tak to budou moci provést do patnácti dní po jeho skončení,“ uvedl Patrik.

Upozornil naopak na postup Brna, které zveřejnilo 24. března návrh územního plánu města a svolalo na 6. května veřejné projednání. „Veřejnost má do 13. května zaslat své připomínky a námitky. A mezitím mají lidé obrovský podklad nastudovat, měli by komunikovat s jinými lidmi a případní zástupci veřejnosti mají nasbírat aspoň dvě stě podpisů pod petici, aby se jimi stali. To je nepochopitelné, když kulminace nákazy nás zřejmě teprve čeká,“ dodal Patrik.

Tagy dopady koronaviru na stavebnictví Ministerstvo dopravy stavební řízení
3 komentáře