Stát si půjčil tři miliardy na železnici od Evropské investiční banky

Koridorová trať na Ostravsku. Foto: SŽDCKoridorová trať na Ostravsku. Foto: SŽDC

Ministerstvo financí uzavřelo s Evropskou investiční bankou (EIB) úvěrovou smlouvu na tři miliardy korun, které poputují na na rozvoj železniční

Ministerstvo financí uzavřelo s Evropskou investiční bankou (EIB) úvěrovou smlouvu na tři miliardy korun, které poputují na na rozvoj železniční infrastruktury. Uvedla to Správa železniční dopravní cesty v tiskové zprávě.

Jde o první část z celkového úvěrového rámce 11,5 miliardy korun, který schválila EIB i vláda na podzim loňského roku. Zatím není jasné, zda Česká republika bude chtít vyčerpat všechny peníze.

Půjčené tři miliardy půjdou na financování dvou traťových úseků: Velim – Poříčany a Dětmarovice – Petrovice u Karviné – státní hranice s Polskem. Úvěr zajistí zhruba polovina investičních nákladů, zbývající část je financována z národních zdrojů a evropského fondu Connecting Europe Facility (CEF).

Z CEF dostane SŽDC jednu miliardu. Jde o takzvanou výzvu CEF Blending Call, kdy je možnost získání peněz z CEF podmíněna spolufinancováním z národního rozpočtu a právě úvěru.

Tagy EIB SŽDC úvěr
30 komentářů