Stát od ledna zavede pro výpočet slev cenový strop

Jednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Pardubicích. Foto: Jan SůraJednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Pardubicích. Foto: Jan Sůra

Po více než ročním slevovém eldorádu pro dopravce se stát odhodlal zavést pro výpočet kompenzace strop. Ten začne platit od

Po více než ročním slevovém eldorádu pro dopravce se stát odhodlal zavést pro výpočet kompenzace strop. Ten začne platit od ledna, cenový výměr vydá ministerstvo financí. Strop se bude odvíjet od počtu ujetých kilometrů.

„Byly identifikovány případy, že nastavené ceny jízdenek několikanásobně převýšily obvyklé hodnoty. Aby smysl těchto slev zůstal zachován, je potřeba zastropovat cenu jízdenek pro jejich výpočet,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Stát tak chce zabránit excesům v podobě cen jízdenek, které násobně překračují obvyklou cenu na dané relaci. Tím prudce rostla i výše státních náhrad: slevy činí 75 procent ceny jízdenky, což stát následně dopravcům kompenzuje.

„Uvedená praxe dopravců popírá smysl zavedení slev – přispět na jízdné těm, kteří to potřebují. Nikoliv tedy těm, kteří na cenu nehledí a zaplatí bez problému zlevněnou jízdenku z Prahy do Ostravy za 300 Kč, i když mohou jet s jiným dopravcem podstatně levněji,“ doplnil ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Právě trať Praha – Ostrava je nejsledovanější. Nově bude strop pro kompenzaci 389 korun.

Tagy kompenzace za slevy Ministerstvo dopravy ministerstvo financí slevy Top
78 komentářů