Stát ČSA nepomůže, věřitelé schválili jejich reorganizaci. Do výboru zasedli i zástupci Korean Air

Airbus A320 registrace OK-HEU Českých aerolinií. Foto: Petr JurišAirbus A320 registrace OK-HEU Českých aerolinií. Foto: Petr Juriš

Soud zatím přezkoumal a uznal jen část přihlášených pohledávek. Věřitelský výbor prošel velkou proměnou.

(Aktualizováno 18:00) Věřitelé Českých aerolinií souhlasí s tím, aby firma prošla reorganizací podle plánu majitele dopravce, společnosti Smartwings. Vyplývá to ze zveřejněného zápisu o jednání věřitelů v insolvenčním rejstříku. Reorganizaci prosazovaly od počátku Smartwings, doporučila ji i společnost Deloitte. Podle plánu má ČSA zůstat jediné letadlo a postupně se vracet k velikosti před pandemií. Soud dnes reorganizaci povolil.

Soud zatím po přezkoumání uznal pohledávky vůči ČSA v hodnotě jen 821 milionů korun, přezkum ale dál pokračuje. ČSA při návrhu na úpadek uváděly více než dvojnásobnou částku.

Během jednání došlo i ke schválení nového věřitelského výboru, který potvrzuje klíčové kroky insolvenčního správce. Jsou v něm Česká spořitelna, UniCredit Bank, cestovní kancelář Fischer, leasingová společnost Horizon Aviation, Řízení letového provozu, Czech Airlines Technics a také Korean Air Lines.

Z jednání vyplynulo, že dopravce už také zcela opustil myšlenku možné státní pomoci. ČSA jednaly s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMRZB) o možné kompenzaci za neproletěné letenky a vouchery ČSA. „Dle dopisu ze dne 4. 6. 2021 bylo ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu sděleno, že koncept záruky ČMZRB, resp. státu za neproletěné lety nebude dále rozvíjen,“ uvádí se v zápisu z jednání.

Věřitelé i proto nakonec schválili plán reorganizace za pomoci Smartwings. Proti takovému návrhu nebyl nikdo. Smartwings reorganizaci vysvětlují i synergickými efekty spolupráce obou dopravců.

Tagy České aerolinie ČSA smartwings Top
41 komentářů