Stadler vyhrál soutěž na dodávku až 50 tramvají pro Bern

Nové tramvaje pro Bern. Foto: StadlerNové tramvaje pro Bern. Foto: Stadler

Švýcarská společnost Stadler vyhrála velkou zakázku na nové tramvaji pro hlavní město země, v které působí. Do Bernu má podle

Švýcarská společnost Stadler vyhrála velkou zakázku na nové tramvaji pro hlavní město země, v které působí. Do Bernu má podle rámcové smlouvy dodat až 50 nových tramvají, jistá je dodávka 27 kusů.

Vítězství v soutěži dnes oznámily dopravní podnik Bernmobil a Stadler v tiskové zprávě. V Bernu vybírali ze tří nabídek, kromě Stadleru se účastnil ještě španělský CAF a Siemens. Pro Stadler jde v krátké době o další velkou tramvajovou zakázku ve své vlastní zemi, vyhrál například soutěž na dodávku tramvají pro Lugano nebo Basilej.

V první objednávce Bernmobil zasmluvnil dodávku 20 obousměrných a 7 jednosměrných tramvají v hodnotě celkem 125 milionů švýcarských franků (2,975 miliardy korun). Od roku 2023 mají nahradit 12 tramvají Vevey a 9 tramvají RBS. V Bernu mají aktuálně 48 tramvají, počítají ale s rozšiřováním tramvajové sítě od čtvrti Kleinwarben a Ostermundigen.

Nové tramvaje budou dlouhé 42,5 metrů. Obousměrné budou mít 52 sedaček, jednosměrné 68. Tramvaje budou kompletně nízkopodlažní, chybět nebude prostor pro přepravu vozíčkářů či kočárků. Tramvaj bude mít celkem sedm dveří v případě jednosměrné verze, šest u obousměrné. První dodávka má začít v roce 2023.

Tagy Bern Bernmobil Stadler
5 komentářů