Stadler dodá 25 nových sedmidílných tramvají do Basileje

Nové tramvaje pro Basilej. Foto: Stadler RailNové tramvaje pro Basilej. Foto: Stadler Rail

Nové tramvaje nahradí nejstarší čtyřicet let staré soupravy v provozu.

Společnost Stadler Rail vyrobí nové tramvaje pro Basilej. Společnost Baselland Transport AG (BLT) vybrala Stadler v soutěži na dodávku 25 tramvají a náhradních dílů v hodnotě zhruba 125 milionů franků. BLT oznámila nový kontrakt v tiskové zprávě.

V provozu mají nahradit čtyřicet let staré tramvaje Schindler. Nové tramvaje budou v provozu od roku 2023. Vyvinuty a vyrobeny budou kompletně ve Švýcarsku, konkrétně v závodě Altenrhein.

BLT je po německém Darmstadtu druhým městem, kde bude nový typ tramvají od Stadleru jezdit. Nové tramvaje mají být nasazovány na všechny linky. Tramvaje jsou z 85 % nízkopodlažní, vybaveny budou varovným antikolizním systémem a připraveny pro možnou instalaci posuvných schodů, které umožní jednodušší nástup cyklistů do tramvaje.

Stadler v Basileji uspěl i při posledním nákupu tramvají, do města dodal v letech 2008–2016 celkem 38 tramvají Tango. Finální objednávka má být dokončena do podzimu letošního roku, dopravce ještě ladí přesné požadavky na interiér a vybavení.

V Basileji aktuálně jezdí 38 tramvají Stadler Tango, 32 tramvají Be 4/8 od Schindleru z roku 1986 a 25 tramvají Be 4/6 od Schindleru z let 1978–1981.

Základní technické údaje:

Délka 45,5 metrů, šířka 2,3 metru

Sedm článků, 85 % nízkopodlažní

Osm dvojitých dveří

Plně klimatizovaná tramvaj

Kapacita 96 míst k sezení, 160 ke stání

Celkem pět podvozků, z toho čtyři poháněné

Maximální rychlost 80 km/h

Tagy Baselland Transport Basilej Stadler Rail
14 komentářů