Správa železnic zvýší zaměstnancům od ledna mzdy o 2 %

Výpravčí. Foto: Správa železnicVýpravčí. Foto: Správa železnic

Nárůst mezd pro příští rok bude výrazně pomalejší než letos, kopíruje dohodu u Českých drah.

Na nové kolektivní smlouvě se dohodla Správa železnic (SŽ) s odborovými organizacemi. Podobně jako u Českých drah došlo k dohodě letos nezvykle brzo, obvykle se podepisuje až v prosinci.

O podpisu informoval na twitteru generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. V porovnání s letošním nárůstem porostou mzdy podstatně pomaleji. Loni se dohodli odboráři na navýšení o 4,5 %. Správa železnic je největším zaměstnavatelem v oboru, pracuje u ní přes 17 tisíc lidí.

Podle společného prohlášení Správy železnic a odborových organizací dojde ke zvýšení tarifních mezd o 2 %. „Objem a podmínky poskytování výkonové odměny zůstávají v rozsahu roku 2020. V textu kolektivní smlouvy jsou zapracovány dopady nového Katalogu zaměstnání SŽ, účinného od 1. 1. 2021,“ uvádí se v prohlášení.

Jsem rád, že jsme dospěli k dohodě a věřím, že sjednané podmínky a aktualizace Katalogu zaměstnání přinesou i v této složité době jistotu jak našim současným, tak i budoucím zaměstnancům a Správa železnic bude i nadále vnímána jako perspektivní a stabilní zaměstnavatel. Nové parametry Katalogu zaměstnání reagují na aktuální vývoj v činnostech, které naše organizace zabezpečuje,“ uvedl po podpisu generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.

Podle Jana Zazvonila z Aliance drážního provozu je dohoda maximem možného, co lze v této době dosáhnout.

Ze státních železničních organizací zbývá ještě uzavřít kolektivní smlouvu u ČD Cargo.

Tagy kolektivní smlouva Správa železnic
40 komentářů