Dráhy a odbory se dohodly rekordně brzy. Mzdy porostou o dvě procenta, další růst bude záležet na hospodaření

Posunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef PetrákPosunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Chtěli jsme, aby lidé měli v této nejisté době co nejdříve jistotu, tvrdí odbory.

Tak rychlý podpis kolektivní smlouvy na dráze zřejmě nikdo nepamatuje. České dráhy a odborové centrály dnes večer oznámily uzavření dohody.

Podrobnosti deníku Zdopravy.cz sdělil místopředseda Odborového sdružení železničářů Vladislav Vokoun. Podle něj se mzdové tarify příští rok zvednou o dvě procenta, další jedno procento pak bude vázané na hospodářský výsledek Českých drah. Fond pracovní doby u technicko-hospodářských pracovníků se zvýší z 37,5 hodiny týdně na 38,5 hodiny týdně.

„Chtěli jsme, aby lidé měli v této nejisté době co nejdříve jistotu,“ zdůvodnil Vokoun rychlost jednání, které se v minulých letech běžně protáhlo až do prosince, případně i do ledna. Loni byla kolektivní smlouva podepsána 12. prosince, mzdový růst činil 4,9 procenta.

V dalších bodech pak podle Vokouna zůstává kolektivní smlouva prakticky stejná jako pro letošní rok.

„Jednání nebylo vůbec jednoduché, se zástupci všech odborových organizací jsme společně nacházeli kompromisy a je dobře, že výsledkem je podpis kolektivní smlouvy. Vše pochopitelně komplikuje současná ekonomická situace způsobená pandemií koronaviru, přesto se nám podařilo najít shodu mezí ekonomikou na straně jedné a sociálním smírem na straně druhé,“ řekl Václav Nebeský, předseda představenstva a generální ředitel ČD.

Podle něj současně došlo k dohodě nad podmínkami případné potřeby omezení kapacit při poklesu výkonů v důsledku pandemie či nouzového stavu, které mohou být uplatněny i v roce 2020. Byla také dojednána dohoda ohledně pravidel a rozpočtu pro čerpání Sociálního fondu v roce 2021.

(aktualizováno 20:43 o vyjádření ČD)

Tagy České dráhy kolektivní smlouva Odborové sdružení železničářů odbory
104 komentářů