Správa železnic získala z unijního programu CEF téměř osm miliard, poprvé i na VRT

Budoucí podoba nádraží Vsetín. Pramen: Správa železnicBudoucí podoba nádraží Vsetín. Pramen: Správa železnic

Průměrná míra zapojení evropských zdrojů je u stavebních projektů 82,4 procenta ze způsobilých výdajů.

Správa železnic (SŽ) získala v novém dotačním období (2021 až 2027) v první výzvě unijního fondu CEF (Connecting Europe Facility) dotace ve výši 7,9 miliardy korun. Podporu získalo devět projektů, oznámila dnes organizace.

Na dotace dosáhly zejména projekty modernizace železniční infrastruktury a instalace ETCS:

Rekonstrukce ŽST Vsetín
Optimalizace traťového úseku Čelákovice – Mstětice
Uzel Plzeň, 5. stavba – Lobzy – Koterov
Optimalizace traťového úseku Děčín východ – Děčín-Prostřední Žleb
Modernizace trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště ETCS státní hranice Německo – Dolní Žleb – Kralupy nad Vltavou
ETCS Praha-Uhříněves – Praha hl. n. – Lysá nad Labem – Milovice

Správa železnic získala také vůbec první dotaci v oblasti vysokorychlostních tratí, a to na zpracování projektové dokumentace VRT Praha – Lovosice – Ústí nad Labem – státní hranice Německo. Podpora se týká dokumentací pro územní rozhodnutí pro úseky Praha-Balabenka – Lovosice a Ústí nad Labem – přeshraniční tunel po státní hranici s Německem. Součástí projektu je projektová příprava vysokorychlostních terminálů Roudnice nad Labem a Ústí nad Labem. Příprava přeshraničního tunelu probíhá ve spolupráci s Deutsche Bahn.

Podpořeny budou i Informační systémy pro jízdní řády. Správa železnic úspěšně požádala o dotaci ve výši 20,3 milionu korun na Digitální řízení kapacity železniční infrastruktury včetně přeshraničních úseků. Jde o pořízení softwaru a hardwaru umožňujícího koordinaci a výměnu dat pro přidělení kapacity dráhy jednotlivým dopravcům.

Průměrná míra zapojení evropských zdrojů je u stavebních projektů 82,4 procenta ze způsobilých výdajů, u projektové přípravy je to 50 procent.

O další prostředky z programu CEF se Správa železnic bude ucházet v právě otevřené výzvě na infrastrukturu pro smíšené civilně-vojenské využití a ve druhé výzvě CEF, která bude vyhlášena letos na podzim pro infrastrukturní a technologické projekty včetně projektové přípravy VRT.

Tagy CEF dotace Správa železnic
40 komentářů