Správa železnic začala počítat cestující na vybraných nádražích

Praha hlavní nádraží. Foto: RailreklamPraha hlavní nádraží. Foto: Railreklam

Data budou sloužit hlavně k nastavení komerčního využití budov.

Správa železnic spustila pilotní program, ve kterém začíná počítat cestující ve vybraných stanicích. Zatím měření začalo v šesti stanicích. Má umožnit získat data, která budou sloužit pro nastavení komerčního využití těchto budov.

O novince informovala Správa železnic ve svém časopise Moderní železnice. Za měřením stojí oddělení koncepce obchodu na odboru strategie. Měření probíhá pomocí čidel na pražském hlavním nádraží a ve stanicích Plzeň hl. n., Klatovy, Přerov, Ústí nad Labem hl. n. a Veselí nad Moravou. „Zásadní prioritou je znát odpověď na otázku, kolik cestujících se na daném nádraží v průběhu dne pohybuje. Dosud jsme vycházeli z údajů od dopravců, ale to již bohužel nestačí,“ uvedla Správa železnic.

Data od dopravců nestačí i kvůli tomu, že některá nádraží jsou průchozí a v budově tak nejsou zdaleka jen cestující. Technické provedení čidel umožňuje jak snadnou instalaci, která je nutná pro přemísťování podle potřeb, tak i jednoduché datové připojení prostřednictvím sítě LTE.

Úhel záběru a plocha odečtu odpovídají prostorovým nárokům nádražních vstupů a podchodů. Pohyb lidí je anonymizován. Na projektu spolupracuje Správa železnic se společností Iterait. Podle kontraktu v registru smluv zaplatí Správa železnic za měření 197 tisíc korun. Z dat má Správa železnic údaje o počtu procházejících, časovou křivku během zvoleného období i rozdělení osob podle pohlaví či věku (orientačně).

Tagy Iterait Správa železnic výpravní budova
30 komentářů