Správa železnic začala hledat projektanta nového mostu pod Vyšehradem

Architektonický náívrh nového soumostí na Výtoni. Zdroj: 2T engineeringArchitektonický náívrh nového soumostí na Výtoni. Zdroj: 2T engineering

Přípravy na stavbu nového mostu běží, i když o odstranění stávajícího není stále rozhodnuto.

O osudu stávajícího železničního mostu pod Vyšehradem není sice ještě definitivně rozhodnuto, Správa železnic ale udělala další velký krok k tomu, aby se na jeho místě postavil nový. Vypsala zakázku, ve které hledá projektanta nového tříkolejného mostu na Výtoni.

Odhadovaná cena projekční zakázky je 137 milionů korun, samotná stavba pak má vyjít na 3,4 miliardy korun. Zakázka je již na profilu zadavatele. Správa železnic vypsání zakázky bez ohledu na finální rozhodnutí o budoucnosti stávajícího mostu vysvětluje snahou jednat s péčí řádného hospodáře.

„Jedná se o další klíčový krok pro zajištění bezpečné a kapacitní železnice nejen na území hlavního města Prahy, ale i na páteřní trati směrem na Německo, na níž přemostění leží,“ uvedla Správa železnic.

Podle odhadu Správy železnic mají práce probíhat v letech 2027 až 2029. Most je dlouhodobě ve špatném stavu. Je ale pod památkovou ochranou, řada aktivistů se most snaží zachránit. Kvůli špatnému stavu mostu je na něm omezena traťová rychlost a kapacita.

Nový tříkolejný most má přinést vyšší kapacitu než dosud, vlaky po něm budou jezdit rychlostí maximálně 60 km/h. „Obyvatelé z okolí pak ocení nižší vibrace a hluk z železničního provozu. Pro chodce vznikne další bezbariérové přemostění Vltavy, současně dojde k propojení hned několika cyklotras napříč Prahou,“ uvedla Správa železnic.

Video ukazuje, jak má podle architektů vypadat nová podoba Výtoňského mostu a okolí

Součástí projektu bude vybudování nové zastávky Praha-Výtoň, ve které bude přímý přestup na tramvaje.

O osudu stávajícho mostu má rozhodnout jednání s UNESCO v Praze. „Zároveň se v letošním roce celý záměr podrobí mezinárodně uznávanému posouzení vlivu na kulturní dědictví, Heritage Impact Assessments (HIA). Správa železnic bude vůbec první organizací v České republice, která se do tohoto procesu pustí. Výsledkem bude klíčový dokument i z pohledu UNESCO. Ve spolupráci s pražským magistrátem také finišuje výběr lokality pro umístění původní mostní konstrukce. Rozhodnutí by mělo padnout v nejbližší době,“ uvedla Správa železnic.

Tagy Správa železnic Vyšehradský most Výtoňský most
169 komentářů