Správa železnic začala budovat novou stanici pro drážní hasiče v Nymburku

Základna drážních hasičů v Nymburku, vizualizace. Pramen: SŽZákladna drážních hasičů v Nymburku, vizualizace. Pramen: SŽ

Hasiči Správy železnic představují vůbec největší tuzemský podnikový protipožární sbor.

Správa železnic (SŽ) zahájila tento týden v nymburské Nádražní ulici stavbu nové požární stanice pro své hasiče. Práce potrvají do března příštího roku a vyjdou na 158 milionů korun. Zakázku získala společnost Metrostav DIZ.

Dominantou nového areálu bude patrová hlavní budova, ve které se budou nacházet prostory pro zásahovou techniku i potřebné zázemí pro hasiče. Stavbaři vybudují ještě menší objekt garáží a parkoviště, na střeše bude fotovoltaická elektrárna.

„Kromě samotné hasičské stanice budeme realizovat i kompletní zázemí, a to včetně cvičné věže, rozběhové dráhy a lezecké stěny. Objekt je situován v blízkosti kolejiště, stavba ale neomezí provoz vlaků,“ uvedl Milan Hromádka ze společnosti Metrostav DIZ.

Hasiči Správy železnic představují vůbec největší tuzemský podnikový protipožární sbor. Rozmístění 14 jednotek zhruba odpovídá krajům, pouze v Českých Budějovicích ale hasiči sídlí v novém areálu (od roku 2020), který je jako požární stanice také zkolaudovaný. Všude jinde jsou v náhradních prostorech, například v depech.

Správa železnic proto chystá výstavbu dalších nových stanic, takzvaně na zelené louce. Současně s Nymburkem by mělo vzniknout i zázemí v Chebu, počítá se i s Přerovem nebo Českou Třebovou. Vzdálenější vize pak hovoří i o Ústí nad Labem, Praze, Liberci, Chomutově a Plzni.

Drážní hasiči jsou v zaměstnaneckém poměru, což je rozdíl oproti státním kolegům, kteří jsou v poměru služebním.

Základna drážních hasičů v Nymburku, vizualizace. Pramen: SŽZákladna drážních hasičů v Nymburku, vizualizace. Pramen: SŽZákladna drážních hasičů v Nymburku, vizualizace. Pramen: SŽNová základna hasičů Správy železnic u Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNová základna hasičů Správy železnic u Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNová základna hasičů Správy železnic u Českých Budějovic skýtá přístřeší i pro jeden ze čtyř vyprošťovacích tanků. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNová základna hasičů Správy železnic u Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy Hasičský záchranný sbor Správy železnic Správa železnic
18 komentářů