Správa železnic vypsala soutěž na podobu nového sídla, vyjde na dvě miliardy

Nádraží Praha-Smíchov. Pramen: FB SŽDCNádraží Praha-Smíchov. Pramen: FB SŽDC

Nové sídlo Správy železnic vzejde z architektonické soutěže.

Podoba nové centrály Správy železnic (SŽ) na Smíchově vzejde z mezinárodní architektonické soutěže, kterou tato státní organizace včera vypsala.  Vedení Správy železnic chce opustit Dlážděnou ulici v centru a přesunout se do prostoru dnešního jižního křídla budovy Smíchovského nádraží.

„Předmětem soutěže je zpracování architektonického návrhu pro účely budoucí výstavby nového sídla Správy železnic,“ píše se v dokumentaci k soutěži. Celková částka na odměny pro účastníky soutěže činí 7 milionů korun, předpokládané náklady na následný projekt se odhadují na 123 milionů. Samotná stavba pak vyjde na 1,95 miliardy korun. „Předpokládané náklady se týkají pouze nové centrály Správy železnic, která bude těsně přiléhat ke stávající výpravní budově; ta projde samostatnou  rekonstrukcí,“ doplnila mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.

Dnešní budova Smíchovského nádraží vyrostla v polovině 50. let a od té doby neprošla výraznější rekonstrukcí. Její kompletní oprava měla začít už na jaře 2019, Správa železnic ji ale odložila, aby sladila plány s městem Praha, které bude v místě budovat velký dopravní terminál.

Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR

Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR

Zatímco jižní křídlo objektu nádraží (při pohledu z ulice levé) bude využito pro administrativu správců železnic, severní část bude vyhrazena komerci. Vedle obchodních jednotek se počítá s poštou a prostory pro dopravce. Centrální část bude sloužit cestujícím a využije se také pro obchod.

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda na twitteru uvedl, že v nové budově by mělo najít místo zhruba 1300 lidí. „Díky sestěhování do nové centrály uvolníme několik objektů včetně současného sídla v Dlážděné ulici a dáme je k dispozici státu. Vítězný návrh, který vzejde z architektonické soutěže, budeme znát v březnu 2021,“ dodal Svoboda.

Správa železnic předpokládá, že stavba nové centrály začne v roce 2024. Sestěhování zaměstnanců na Smíchov pak je naplánováno na rok 2026. Správa železnic už dříve odmítla možnost přestěhování na hlavní nádraží, které aktuálně prochází rekonstrukcí. Administrativa správců železnic by se tam prý nevešla.

Tagy sídlo Správy železnic Smíchovské nádraží Správa železnic
91 komentářů