Obrazem: Praha mění plány na budoucí podobu Smíchovského nádraží

Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPRNová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR

Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR) změnil mírně svoji představu o tom, jak má v budoucnu vypadat nový

Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR) změnil mírně svoji představu o tom, jak má v budoucnu vypadat nový dopravní terminál na místě stávajícího Smíchovského nádraží. Na nedávné konferenci o nádražích pořádané Správou železniční dopravní cesty to oznámili zástupci IPR Praha, redakce Zdopravy.cz získala první vizualizace celého projektu po aktualizaci.

SŽDC už dříve kvůli lepší koordinaci s Prahou posunula plány na opravy Smíchovského nádraží. Praha zde chce vybudovat velký dopravní terminál, kam by se přesunuly autobusy končící nyní Na Knížecí. Náklady odhaduje Praha na tři miliardy korun.

„Nyní studie řeší terminál ve větším detailu. Hodně se řešily například přesné výšky a tloušťky konstrukcí tak, aby pod platformou projely vlaky a zároveň aby odpovídala výškou připravované zástavbě. Ve studii je také zohledněna úprava a tvar terminálu reagující na novou podobu developmentu a upravený přístup na lávku. Novinkou je i dořešení tvaru podpěr pro lávku i terminál,“ upřesnila Kateřina Zelingerová z IPR.

Smíchov má v příštích letech projít velkou proměnou, u nádraží a na části jeho pozemků vznikne i nová čtvrť Smíchov City developera Sekyra Group. Pražští radní už v červnu schválili vypsání zakázky na vypracování projektu nového terminálu. Součástí bude i parkoviště P+R.

Terminál se má stavět postupně, nejprve začne stavba P+R domu a autobusového terminálu se zastávkami na střeše. Poté vznikne část nad prostorem nástupišť železniční stanice, kam se přesunou autobusy z terminálu Na Knížecí. Jako nejbližší reálný termín zahájení stavby se mluví o roce 2021.

Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Původní podoba návrhu dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPRNová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR
Tagy dopravní terminál Smíchov Praha-Smíchov Smíchov Smíchovské nádraží Top
150 komentářů