Správa železnic upraví trať mezi Brnem a Břeclaví, přidá další výhybky

Nákladní vlak projíždí zastávkou Rajhrad. Foto: Správa železnicNákladní vlak projíždí zastávkou Rajhrad. Foto: Správa železnic

Kromě nových výhybek dojde také k vybudování nového mostu přes vytíženou koridorovou trať.

Správa železnic chystá na koridoru mezi Brnem a Břeclaví úpravu u zastávky Rajhrad, která má umožnit jednodušší předjíždění vlaků.

Vypsala veřejnou zakázku na vybudování nové odbočky Rajhrad. Její odhadovaná cena je 235 milionů korun bez DPH, Správa železnic mluví o celkových nákladech 319 milionů korun.
Vložením čtyř výhybek na dvojkolejném úseku u železniční zastávky Rajhrad má dojít ke snazšímu předjíždění vlaků v úseku Modřice – Hrušovany u Brna. To má pomoci zejména řešení kolizních situací mezi dálkovou a regionální dopravou.

Na první pohled vysoké náklady jsou způsobeny tím, že v rámci stavby nedojde jen ke vložení výhybek a rekonstrukci svršku a spodku v délce 870 metrů. Součástí je i stavba nového silničního nadjezdu v Holasicích a rekonstrukce železničního mostu. Nově zřízená odbočka se vybaví novým traťovým zabezpečovacím zařízením s technologií umístěnou do nového objektu v zastávce Rajhrad. Stávající kabelizace autobloku se nahradí novou. Trakční vedení bude rekonstruováno podle změněné polohy traťových kolejí. Rajhrad byl do konce minulého století železniční stanicí, zastávkou se stal při modernizaci koridoru.

Součástí akce bude i vybudování nového informačního zařízení ve formě jednoho odjezdového panelu umístěného na výpravní budově. Akce má proběhnout během příštího roku. Detailní informace o projektu jsou na stránkách Správy železnic.

Mapa s úpravami zastávky Rajhrad. Foto: Správa železnic

Mapa s úpravami zastávky Rajhrad. Foto: Správa železnic

 

Tagy Brno - Břeclav odbočka Rajhrad Rajhrad Správa železnic
69 komentářů