Správa železnic nakoupí 61 plošin pro osoby s omezenou schopností pohybu

Nástup do vlaku pomocí plošiny. Foto: IDPKNástup do vlaku pomocí plošiny. Foto: IDPK

Správa železnic chystá interaktivní mapu bezbariérové přístupnosti.

Celkem 37 nádraží po celé síti Správy železnic bude od příštího roku nově vybaveno zdvihacími plošinami pro osoby s omezenou schopností pohybu. Projekt již schválila centrální komise ministerstva dopravy. V jeho rámci dojde k pořízení 61 plošin.

Jejich pořízením ze strany Správy železnic k nim získají přístup všichni dopravci, a tím se rozšíří i dostupnost pro cestující s omezenou schopností pohybu, zahájení výběrového řízení se plánuje na letošní čtvrté čtvrtletí,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy je návrh umístění plošin aktuálně projednáván s dopravci. V této fázi by se mělo jednat o čtyři desítky lokalit. Mezi navrhovanými jsou například Praha hlavní nádraží, Ostrava-Svinov, Olomouc hlavní nádraží, Kolín, Ostrava hlavní nádraží, Pardubice hlavní nádraží, Brno hlavní nádraží, Plzeň hlavní nádraží, Ústí nad Labem hlavní nádraží, Praha Masarykovo nádraží, Hranice na Moravě, Přerov, Beroun, Praha-Libeň nebo České Budějovice.

„Pořizovací náklady na jednu plošinu mohou v závislosti na modelu činit až 300 tisíc korun,“ dodal Gavenda.

Správa železnic v roce 2019 zavedla službu asistence ve stanicích. Jen za letošní srpen provedli zaměstnanci Správy železnic 1 376 takových asistencí. „Na transevropské dopravní síti evidujeme již 57 % železničních stanic a zastávek s bezbariérovým nástupištěm. Do roku 2026 chceme v rámci aktuální rozpracovanosti stavební přípravy dosáhnout podílu až 77 %. Vše je samozřejmě podmíněno dosavadním trendem, charakterizovaným růstem finančních zdrojů,“ dodal Svoboda.

Správa železnic chystá i novou interaktivní mapu bezbariérové přístupnosti, která bude spuštěna ještě v letošním roce na webových stránkách Správy železnic. Díky svému grafickému vyjádření velmi komfortně doplní stávající informace o bezbariérových železničních stanicích a zastávkách, a to včetně informací o poskytování pomoci v konkrétní lokalitě.

Tagy bezbariérový přístup Správa železnic zvedací plošiny pro cestující s omezenou schopností pohybu
74 komentářů