V síti Českých drah přibydou stovky bezbariérových spojů

Vůz nové soupravy InterJet. Foto: Petr ŠtáhlavskýVůz nové soupravy InterJet. Foto: Petr Štáhlavský

Cestující využívající elektrické vozíky získají zcela novou službu: možnost dobíjení vozíků během cesty vlakem.

Během příštího jízdního řádu na železnici přibude v síti Českých drah 475 bezbariérových spojů. Celkem tak dráhy nabídnou 5 385 bezbariérových spojů. „Čtyři z pěti našich vlaků budou v jízdním řádu 2022 kompletně vybavené pro cestování osob na vozíku a nabídnou jim komfortní cestování,“ uvedl šéf ČD Ivan Bednárik.

V novém jízdním řadu budou do provozu uvedeny nové bezbariérové soupravy InterJet, patrové jednotky push-pull a desítky jednotek RegioPanter. „V některých regionech dnes nabízíme drtivou většinu spojů bezbariérových, například v rámci Pražské integrované dopravy. Podobných regionů bude přibývat. V roce 2022 se k nim přidá například Plzeňský kraj, kde nasadíme na linku P2 Klatovy – Plzeň – Rokycany – Beroun jednotky RegioPanter,“ říká člen představenstva ČD Jiří Ješeta. Většina spojů v Plzeňském kraji tak bude bezbariérová.

Polepší si také Královéhradecký nebo Moravskoslezský kraj. V Královéhradeckém kraji bude zavedena přeprava osob na vozíku na linkách Choceň – Náchod a z Pardubic přes Hradec Králové do Trutnova a Svobody nad Úpou.

Bezbariérové soupravy se rozšíří i na některé dálkové vlaky. „Na linky Západní expres a Krušnohor mezi Prahou a Chebem nasadíme nejmodernější expresní soupravy, které nabízejí lidem na vozíku úplně novou kvalitu cestování, a zároveň rozšíříme bezbariérové cestování do rychlíků Vltava a Lužnice, které spojují Prahu s Jihočeským krajem,“ doplnil Ješeta.

Rozšiřuje se také rozsah služeb na palubách jednotlivých vlaků. Cestující využívající při pohybu elektrické vozíky získají od jízdního řádu 2022 zcela novou službu: možnost dobíjení elektrických vozíků během cesty vlakem.

Bezbariérovému cestování se musí přizpůsobit i infrastruktura. Správa železnic plánuje mít do roku 2024 téměř 72 procent všech stanic a nádraží bezbariérových.

Tagy bezbariérový přístup České dráhy
52 komentářů