Spor o MHD v Jablonci je u konce, Vrchní soud zrušil předběžné opatření navržené firmou About Me

Autobusy Umbrelly pro provoz v Jablonci nad Nisou. Foto: UmbrellaAutobusy Umbrelly pro provoz v Jablonci nad Nisou. Foto: Umbrella

Město na kontraktu s Umbrellou šetří 15 % v porovnání s předchozím provozovatelem, chyby v kontraktu nenašel ani antimonopolní úřad.

Několikaměsíční právní tahanice o provoz městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou a okolí jsou u konce. Vrchní soud v Praze zrušil předběžné opatření, které vydal liberecký soud. Městu zakazovalo uzavřít smlouvu se společnosti Umbrella Coach & Buses. Město ji ale stihlo podepsat a zveřejnit v registru jen chvíli před tím, než zákaz přišel. (Detailně jsme situaci popisovali v listopadu.)

O zákaz smlouvy usilovala společnost About Me, která se snažila do jablonecké MHD rovněž dostat. Nejprve se stala vítězem otevřené soutěže, tu ale město zrušilo. Jablonec pak vypsal poptávkové řízení, kde byla Umbrella nejlevnější, cena je i nižší, než About Me nabízelo v otevřené soutěži. Na poslední chvíli se společnost mimo soutěž pokusila dostat ještě k zakázce tím, že nabídla těsně před jednáním zastupitelstva nižší cenu.

„Nyní jsme tedy v právním stavu, že neexistuje žádné předběžné opatření, kterým by bylo možné zpochybnit platnost a účinnost smlouvy se společností Umbrella Coach & Buses. Ta od letošního 1. února zajišťuje ve městě a na Jablonecku autobusovou dopravu,“ řekl jablonecký primátor Jiří Čeřovský (ODS).

Vrchní soud konstatoval, že zákaz uzavřít smlouvu se společností Umbrella Coach & Buses zasáhl do práv města Jablonec nad Nisou zásadním a zcela podstatným způsobem. Kontrakt prošetřoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), neshledal důvody pro zahájení správního řízení.

Pro About Me jde o druhý prohraný spor v tomto týdnu. V úterý zamítl ÚOHS námitky firmy proti soutěži na autobusovou dopravu v Pardubickém kraji.

Umbrella jezdí v Jablonci za 44,56 Kč za každý ujetý kilometr, smlouva platí od února dva roky. Jde o částku o 15 % nižší, než za kolik MHD dosud provozovala společnost Busline MHD Jablonecko.

Tagy About Me Dopravní sdružení obcí Jablonecka Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou Umbrella Coach & Buses Vrchní soud
3 komentáře