Společnost OAD Kolín uvedla do provozu 20 nových autobusů na plyn

Nové autobusy SOR na plyn pro OAD Kolín. Pramen: OAD KolínNové autobusy SOR na plyn pro OAD Kolín. Pramen: OAD Kolín

Okresní autobusová doprava Kolín (OAD Kolín) dnes slavnostně uvedla do provozu dvacet nových autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn

Okresní autobusová doprava Kolín (OAD Kolín) dnes slavnostně uvedla do provozu dvacet nových autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Nasazeny budou na příměstských linkách na Kolínsku. Náklady na jejich pořízení činily 118 milionů, přispěla Evropská unie.

Dvacítka dvanáctimetrových autobusů značky SOR splňuje nové standardy Pražské integrované dopravy (PID). Všechna vozidla jsou nízkopodlažní a klimatizovaná, umějí odbavovat platební karty a jsou vybavena USB zásuvkami pro cestující.

„Uhlíková stopa vozů na CNG je o čtvrtinu nižší a motor na CNG neprodukuje oxid siřičitý. CNG pohon má ale i další výhody. Plynové motory mají výrazně tišší chod. Úroveň hluku plynových autobusů oproti naftovým je díky měkčímu spalování nižší o padesát procent vně vozidel a o 60 až 70 procent uvnitř vozidel,“ uvedl výkonný ředitel OAD Kolín Martin Pípal. Na příměstských linkách na Kolínsku budou nové autobusy nasazeny od čtvrtka.

Soutěže se zúčastnili dva zájemci, vedle SORu podala nabídku i Scania. Ta přišla s cenou 126,7 milionu korun bez DPH. Předpokládaná cena byla 110,7 milionu korun bez DPH, obě nabídky tak byly vyšší.

OAD Kolín je součástí dopravní skupiny Z-Group Zdeňka Zemka. Mimo jiné zajišťuje i kolínskou MHD, kterou začátkem roku převzala od Arrivy. Smlouvu s městem má na deset let.

Tagy OAD Kolín SOR
10 komentářů