Nové autobusy SOR ICN vyjíždějí v barvách PID, OAD Kolín jich převzal deset

SOR ICN 12 v barvách PID. Foto: OAD KolínSOR ICN 12 v barvách PID. Foto: OAD Kolín

Nové autobusy budou jezdit na Kolínsku, Nymbursku, Českobrodsku a Královéměstecku.

Na silnicích ve Středočeském kraji jsou poprvé vidět nové autobusy SOR ICN 12. Po rakovnickém Transdevu, který s nimi vyjel na konci května, převzal deset nových autobusů také dopravce OAD Kolín.

Všechny budou jezdit ve středních Čechách na příměstských linkách v rámci Pražské integrované dopravy (PID). Tři nové vozy budou jezdit na Kolínsku, tři vyjedou na Nymbursku, dva v Českém Brodě a dva v Městci Králové.

„Nové autobusy již jsou certifikovány ze strany Regionálního organizátora pražské integrované dopravy (ROPID), přihlášeny na značkách a během tohoto týdne budou postupně nasazovány do provozu,“ sdělil výkonný ředitel OAD Kolín Martin Pípal.

Jde o nový model příměstského autobusu od výrobce SOR. Nahrazuje předchozí model, tzv. „hrbáče“. Novou generaci příměstského autobusu SOR ICN designově navrhl Patrik Kotas. Vozy jsou typu LowEntry, umožňují tedy bezproblémový a pohodlný nástup i výstup všech cestujících. Autobusy jsou dlouhé 12 metrů. Pohání je sedmilitrový naftový pohon splňující přísnou emisní normu EURO 6 E.

Vyrobeny jsou v jednotném vzhledu vozidel Pražské integrované dopravy, a to jak v šedo-červeném olakování, tak interiéru, který je osazen potřebnými informačními prvky. Uvnitř je 41 pevných sedadel, z toho osm přístupných z úrovně podlahy. Další dvě sedadla jsou sklopná v prostoru vyhrazeném pro kočárek a imobilní cestující. Sedadla jsou potažena červenou látkou, místa pro osoby se sníženou schopností pohybu jsou v modré barvě. Vedle 43 sedících cestujících každý vůz uveze dalších 37 stojících.

Pasažérům jsou k dispozici USB nabíječky zabudované v bočnících a v madlech autobusu. Novým vozům nechybí výkonná klimatizace. Cestující mají také možnost platit jízdné platebními kartami přímo v autobuse.

Řidiče nových autobusů pak čeká prostorná kabina, plně nastavitelná sedačka, lednice a couvací kamera.

SOR ICN 12 v barvách PID. Foto: OAD KolínSOR ICN 12 v barvách PID. Foto: OAD KolínSOR ICN 12 v barvách PID. Foto: OAD KolínSOR ICN 12 v barvách PID. Foto: OAD KolínSOR ICN 12 v barvách PID. Foto: OAD KolínSOR ICN 12 v barvách PID. Foto: OAD Kolín
Tagy OAD Kolín PID Pražská integrovaná doprava SOR ICN SOR Libchavy
63 komentářů