Kolín si pochvaluje MHD zdarma. Cestující ale nepočítá, nakoupí rámy

Nové autobusy pro kolínskou MHD. Foto: OAD KolínNové autobusy pro kolínskou MHD. Foto: OAD Kolín

Experiment začal letos, měl by pokračovat i příští rok.

Počet lidí, kteří v Kolíně využívají dopravu veřejnými autobusy, se letos po zavedení bezplatné dopravy zvýšil. Více lidí jezdí zejména ve špičce, přesná čísla ale Okresní autobusová doprava (OAD) Kolín, která dopravu ve městě provozuje, nemá. Nyní připravuje ve spolupráci s městem pořízení sčítacích rámů do autobusů. Loni využilo městskou dopravu téměř 1,3 milionu lidí, předloni přes milion. ČTK to dnes řekl mluvčí OAD Kolín Miroslav Slaný. Veřejnou dopravu zdarma zavedl Kolín od letošního ledna. Pro příští rok by mohla pokračovat.

Určitě evidujeme zvýšení počtu cestujících, a to především ve špičkách, tedy hlavně začátky a konce školního vyučování na linkách 3 a 5. Rovněž se výrazně zvýšily počty cestujících na lince 6, která zajišťuje mimo jiné návoz zaměstnanců do automobilky Toyota,“ uvedl Slaný. Jako zdroj o počtu cestujících nyní ale slouží pouze informace od řidičů. OAD nyní s městem jedná o pořízení sčítacích rámů do autobusů. „Vedení města jsme předali cenové nabídky od firem, které toto zařízení dodávají, a nyní město vyhodnocuje ekonomickou náročnost,“ doplnil Slaný.

Starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín) na dotaz ČTK řekl, že vedení města má o přesnou evidenci zájem. Sčítací zařízení do jednoho autobusu podle něj vyjde zhruba na 80 000 korun. Uvedl, že doprava zdarma by mohla příští rok v Kolíně pokračovat. „Funguje to poměrně dobře, pozitivních zpětných vazeb máme násobně více než negativních, lidí jezdí více, osobně jsem příznivcem toho, aby to pokračovalo,“ řekl Kašpar. Veřejná doprava má být součástí návrhu rozpočtu pro příští rok, který budou na konci roku schvalovat zastupitelé. Letos má město v rozpočtu na zajištění veřejné dopravy 40 milionů korun.

Veřejnou dopravu v Kolíně zajišťuje 17 autobusů na 11 linkách. V Kolíně žije přes 33 000 lidí.

Tagy Kolín MHD Kolín MHD zdarma OAD Kolín
54 komentářů