Soud dal za pravdu odpůrcům parkování na chodníku. Praha 4 musí zrušit opatření, kterým auta zabrala prostor pěším

Parkování v Horní ulici v Praze - Nuslích na chodníku. Foto: Jiří BenediktParkování v Horní ulici v Praze - Nuslích na chodníku. Foto: Jiří Benedikt

Podle soudu městská část zábor chodníku nevysvětlila.

Městský soud v Praze se podruhé během krátké doby vyslovil proti rozšiřování parkovacích míst v Praze zabíráním chodníků. Po nedávném zrušení opatření, které umožnilo zabrat část chodníku pro parkování v Nerudově ulici (informoval o tom Deník N) zrušil soud podobnou možnost využít komunikaci určenou pěším pro odstavení aut v Praze 4 – Nuslích v Horní Ulici.

Vyplývá to z rozhodnutí Městského soudu. Proměna chodníku na plochu pro odstavení soukromého majetku vyvolala velmi ostré reakce na sociálních sítích od odpůrců i zastánců. Ukázala střet dvou naprosto rozdílných názorů na řešení městské mobility.

Odpor proti zabrání chodníku auty skončil nakonec u soudu, kam se obrátila jedna z obyvatelek. „Cítím velké zadostiučinění, že zvítězil zdravý rozum. Situace před naším domem je pro naše děti opravdu nebezpečná. Těším se, že bude parkoviště už brzy odstraněno Děkuji tímto také panu advokátovi Štěpánu Holubovi za účelnou právní pomoc,“ řekla žalobkyně Tereza Czesany Dvořáková.

Soud rozhodnutí zrušil především kvůli tomu, že městská část opatření, kterým zabrala část chodníku, nevysvětlila. Projednala ho jen v dopravní komisi. „Výše uvedená požadovaná místní úprava byla povolena po prověření v místě a úseku ulice pro zajištění dalšího parkovacího stání a zajištění bezpečnosti a plynulosti provozu,“ uvedla pouze radnice v rozhodnutí. Podle soudu to ale není odůvodnění takového kroku.

Radnice má do 60 dnů opatření zrušit

Rozhodnutí městské části Prahy 4 o zabrání části chodníku přišlo v době, kdy řada evropských velkoměst naopak postupně redukuje místa pro parkování v ulicích a zvětšují prostor pro pěší a cyklisty. „Obyvatelé bytových domů nemají v okolí šanci zaparkovat. Chodník je tam dostatečně široký, aby posunul auta ze silnice a zlepšil průjezdnost vozidel Integrovaného záchranného systému,“ uvedl starosta Ondřej Kubín.

Podle něj se opatření nemělo dotknout komfortu chodců. S tím ale řada obyvatel nesouhlasí. „Snížením šíře pruhu pro chodce se chodci musí vzájemně vyhýbat vstoupením do parkovacích stání, čímž je snížena jejich bezpečnost. V případě, že podélně parkující automobil má otevřené dveře, není možné s kočárkem projít vůbec,“ uvádí žalobkyně. „Parkovacích míst tu je dost, jen je potřeba 200-300 metrů popojít mezi vily. Nikdy jsem problém neměl. Vzhledem k tomu, že v naší ulici je 80 parkovacích oprávnění na 30 parkovacích míst, těch deset nových míst to fakt nevyřeší,“  uvedl už dříve Jiří Benedikt, který v Horní ulici bydlí.

„Úřad má na rozhodnutí o dalším postupu 60 dní od nabytí právní moci soudního rozhodnutí. Může se rozhodnout pro jednu ze tří variant: buď současnou úpravu zruší, nebo může současnou úpravu zachovat s novým zdůvodněním, anebo rozhodne o jiné úpravě,“ uvedl mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Jsem rád, že soud potvrdil, že postup radnice byl nezákonný a opatření zrušil. V takovýchto situacích musí radnice vypořádat připomínky občanů. A to považujeme za důležité, zejména proto, že většina obyvatel ulice automobil nevlastní nebo nevyužívá zóny placeného stání. Zato chodník jako veřejný prostor před našimi domy používáme všichni,“ dodal Benedikt. Podle rozhodnutí soudu má nyní radnice 60 dnů na to, aby opatření zrušila. Může ale vydat nové.

Parkování na chodníku v Horní ulici. Foto: Jiří BenediktVývoj parkování v Horní ulici. Foto: Jiří BenediktParkování v Horní ulici v Praze - Nuslích na chodníku. Foto: Jiří Benedikt
Tagy parkování na chodníku Praha 4
158 komentářů