Konec parkování na chodníku. Edinburgh jako první město ve Skotsku vykáže auta z cest pro pěší

Parkování na chodníku v Edinburghu. Foto: Living Streets EdinburghParkování na chodníku v Edinburghu. Foto: Living Streets Edinburgh

Zákaz bude plošný, bude se týkat více než pěti tisíc ulic.

Edinburgh se od ledna stane prvním městem v celém Skotsku, které kompletně zakáže autům parkování (i jen částečné) na chodníku. Za porušení  zákazu bude pokuta 100 liber.

Na svých stránkách to oznámila radnice v Edinburghu. Zákaz umožní nová legislativa, která jednotlivým obcím a městům dává prostor svojí vyhláškou parkování na chodnících zakázat.

Město si od nového zákazu slibuje větší komfort pro chodce, zejména pak ty s kočárkem či problémy s mobilitou. „Je to dalším krokem k tomu, aby ulice a chodníky ve městě byly přístupné skutečně všem,“ řekl radní pro dopravu Scott Arthur. Od opatření si slibuje i větší bezpečnost.

Parkování na chodnících je velké téma i v Česku, zejména v Praze. I když často není legální, policie tyto prohřešky řeší jen málo.

„Pizzu jde dovézt i tramvají.“ Rozvážecí služby dusí město, omezit to má reforma parkování

Zákaz parkování na chodnících v Edinburghu bude plošný a bude se týkat celkem 5 217 ulic. Město chystá k zákazu velkou osvětovou kampaň. Město ještě před zákazem provedlo průzkum veřejného mínění, ve kterém se pro omezení parkování vyslovilo 68 % dotazovaných.

Tagy Edinburgh parkování na chodníku
61 komentářů