Praha 4 udělala z části chodníku parkoviště, změna vyvolala bitvu na sociálních sítích

Parkování v Horní ulici v Praze - Nuslích na chodníku. Foto: Jiří BenediktParkování v Horní ulici v Praze - Nuslích na chodníku. Foto: Jiří Benedikt

Podle budoucího starosty zůstane chodník i po zabrání části dostatečně široký.

Městská část Praha 4 se rozhodla řešit problém s nedostatkem parkovacích míst a průjezdností ulice zabráním část chodníku pro automobilovou dopravu. V Horní ulici v Nuslích vyhradila pro odstavení soukromého majetku na veřejném prostranství nově i část chodníku, na kterém mohou lidé zaparkovat. Dopravní opatření vzbudilo velkých rozruch na sociálních sítích, například na Twitteru nebo facebookové skupině Nuselské přešlapy. O změně rozhodla dopravní komise městské části již v únoru.

Podle zveřejněných záběrů mají nově chodci výrazně méně prostoru, velkou část chodníku zabírá nyní parkování. V řadě jiných měst jdou naopak jinou cestou, snaží se auta z ulic dostat a zvětšit prostor pro chodce či cyklisty. Praha 4 jde naproti těm, kteří považují za jeden z hlavních životních problémů parkování co nejblíže svému bytu. Radnici i v novém volebním období bude vládnout koalice ODS, TOP09 a ANO 2011.

Budoucí starosta městské části Ondřej Kubín (ODS) rozhodnutí svých předchůdců hájí. „Obyvatelé bytových domů nemají v okolí šanci zaparkovat. Chodník je tam dostatečně široký, aby posunul auta ze silnice a zlepšit průjezdnost vozidel Integrovaného záchranného systému,“ uvedl Kubín na Twitteru. Podle něj se opatření nedotkne komfortu chodců. Řada diskutujících na Twitteru ale jeho tvrzení vyvrátilo, že v oblasti problém s parkováním není. „Parkovacích míst tu je dost, jen je potřeba 200-300 metrů popojít mezi vily. Nikdy jsem problém neměl. Vzhledem k tomu, že v naší ulici je 80 parkovacích oprávnění na 30 parkovacích míst, těch 5 nových míst to fakt nevyřeší,“ napsal například občan Jiří Benedikt,

Podle zápisu z jednání komise pro dopravu v městské části prošla změna organizace parkování všemi pěti hlasy. Diskuze na sociálních sítích ukazuje střet dvou naprosto rozdílných názorů na řešení městské mobility.

Vývoj parkování v Horní ulici. Foto: Jiří Benedikt

Vývoj parkování v Horní ulici. Foto: Jiří Benedikt

Tagy parkování na chodníku Praha 4
242 komentářů