Sněmovna zalepila jednu z děr ve státní kase. Většina slevy na spotřební dani z nafty končí

Čerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan SůraČerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Kvůli slevě utíká státu 800 milionů korun měsíčně.

Do státní kasy může možná ještě do konce léta proudit o 800 milionů korun měsíčně více než dosud. Sněmovna dnes hlasy 97 poslanců a poslankyň schválila vládní návrh na návrat spotřební daně z nafty na úroveň před loňským červnem, kdy došlo ke snížení jako kompenzace za vysoké ceny pohonných hmot o 1,50 Kč. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ale nakonec se zpožděním reagovala na skutečnost, že pohonné hmoty jsou levnější než před válkou. V praxi bude tato změna znamenat zdražení o 1,50 až 1,80 Kč za litr, záležet ale bude také na vývoji cen ropy. Stále ale zůstává korunová sleva zavedená od ledna 2021 předchozí vládou.

Proti návratu spotřební daně na původní výši byli poslanci a poslankyně ANO 2011 a SPD. Vláda původně chtěla projednat novelu zákona o spotřební dani ve zrychlením řízení, to ale odmítla opozice. Tím se prohloubil výpadek příjmů státního rozpočtu nejméně o dvě miliardy korun, protože snížená sazba bude nejméně do poloviny srpna.

O čtrnáct korun levnější litr nafty než loni

Novela zákona nyní míří do Senátu, který má na projednání 30 dní, prezident má lhůtu na podpis 15 dnů. Od září by tak mohla platit opět původní sazba. V Senátu vzhledem k jeho politickému složení nelze očekávat zásadní zpoždění.

Ceny pohonných hmot v Česku jsou zejména v případě nafty jedny z nejnižších v Evropě. Daní za to je ale výpadek státních příjmů, část výnosu spotřební daně jde do dopravních staveb. Opoziční fiskální odborníci Alena Schillerová, Martin Kolovratník (ANO 2011) a Jan Hrnčíř a Karel Sládeček (SPD) navrhovali ponechat stávající slevu či zvýšit daň jen o 50, respektive 5 haléřů za litr.

Nafta se dá aktuálně v Česku pořídit za 30,50 Kč za litr, průměrná cena je lehce přes 32 korun. Před rokem stála 44,90 Kč. U benzínu bylo snížení daně dočasné, od října 2022 se platí z každého litru opět 12,84 Kč, u nafty stát účtuje stále sníženou sazbu 8,45 Kč za litr déle než rok. To vše v době, kdy je státní rozpočet v rekordním deficitu a státu na slevě ze spotřební daně utíkají ročně miliardy korun.

Tagy ceny PHM spotřební daň
72 komentářů