Nejlevnější za posledních 19 měsíců. Cena nafty spadla pod 30 korun

Čerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-OnoČerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-Ono

Pohonné hmoty jsou v poměru ke mzdám v Česku nyní velmi levné, stát dál nechává slevu na spotřební dani.

Velké snižování cen nafty pokračuje. Řetězec čerpacích stanic Tank ONO dnes odpoledne zlevnil litr nafty o další korunu na 29,90 Kč. Nafta pod 30 korun za litr byla v Česku naposledy v září 2021. Aktuálně nižší cena je způsobena i slevou na spotřební dani, kvůli které státu utíkají miliardy korun do státního rozpočtu.

Zatímco cena benzinu zůstala na 35,90 Kč, nafta zlevnila během dvou týdnů o dvě koruny. Průměrné ceny benzinu podle údajů CCS jsou aktuálně 37,57 Kč za litr a 33,45 Kč za litr nafty.

Za zlevněním je více faktorů, především pak vývoj ceny ropy. Barel ropy Brent propadl tento týden na 78 dolarů. „Velkoobchodní marže poklesly u benzínu i u nafty a rychle se blíží k normální úrovni. V nejbližším týdnu čekáme další pokles cen benzínu i nafty o několik desítek haléřů. Nafta by měla zlevnit pod 33 Kč za litr,“ uvedl Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Ten znovu upozornil, že ceny pohonných hmot jsou v Česku velmi nízké v porovnání s kupní silou. Ilustruje to množstvím nafty, jaké si člověk s mediánovou mzdou natankuje. U nafty to je už 1046 litrů, což je daleko více než v letech 2016 až 2019. Je to méně než v roce 2020, kdy ale ceny ropy prudce propadly kvůli covidové krizi.

Vláda snížila spotřební daň loni v červnu. Zatímco u benzínu šlo o umělé snížení daně jen do konce září a od října se platí z každého litru opět 12,84 Kč, u nafty platí stále snížená spotřební daň o 1,50 Kč, tedy 8,45 Kč za litr. Jen loňské snížení spotřební daně přineslo výpadek v rozpočtu 6,7 miliardy, letos ministerstvo financí počítá s výpadkem 9,6 miliardy korun.

Tagy ceny PHM Tank ONO
40 komentářů