Další výpadek příjmů na dopravní stavby. 300 milionů korun ze spotřební daně musí stát hledat jinde

Práce na modernizaci stanice Pardubice-Rosice nad Labem. Foto: SkanskaPráce na modernizaci stanice Pardubice-Rosice nad Labem. Foto: Skanska

Výpadek příjmů za silniční a spotřební daň je téměř pět miliard korun proti schválenému rozpočtu.

Dočasné snížení spotřební daně na pohonné hmoty od června do září způsobí další tlak na rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), ze kterého se financují stavby nových dálnic či železnic.

Jde o další, i když menší výpadek, proti schválenému rozpočtu. Už dříve vláda rozhodla o zrušení silniční daně, čímž SFDI přijde o více než čtyři miliardy korun. Podle zákona o rozpočtovém určení daní připadá SFDI 9,1 % celostátního hrubého výnosu spotřební daně z minerálních olejů.

Propočetli jsme, že odhadovaný dopad na příjmy SFDI bude zhruba 0,3 mld. Kč. Jedná se o odhad na období červenec až září 2022, který jsem odvodili od plnění příjmu ze spotřební daně v průběhu roku 2022 a z oficiálního odhadu, který jsme obdrželi od ministerstva financí,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Brychta. Vláda přitom počítá se snížením daně již od června.

Ministerstvo dopravy věří, že výpadek příjmů v SFDI nenastane. „Počítáme s kompenzací v rámci navýšení dotace na krytí deficitu rozpočtu SFDI na rok 2022, tedy stejné řešení jako v případě silniční daně,“ dodal Brychta.

Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Nová daň by měla být o 1,50 koruny nižší.

V případě zrušení silniční daně přijde SFDI o 4,2 miliardy korun. „Proinvestiční charakter rozpočtu zůstává, na žádné investice ani údržbu nebude mít rozhodnutí o nulové silniční dani vliv. Výpadek bude dorovnán v průběhu roku,“ uvedl před dvěma týdny mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Tagy Ministerstvo dopravy SFDI spotřební daň Státní fond dopravní infrastruktury
73 komentářů