Smartwings začaly létat pro flydubai, Emirates stáhly z jejich letů svůj kód

Boeing 737-800 společnosti SmartWings. Foto: SmartwingsBoeing 737-800 společnosti SmartWings. Foto: Smartwings

Smartwings zahájily měsíční provoz svých boeingů 737-800 pro leteckou společnost flydubai. První tři ze čtyř pronajatých letadel už odlétly. Nasazení

Smartwings zahájily měsíční provoz svých boeingů 737-800 pro leteckou společnost flydubai. První tři ze čtyř pronajatých letadel už odlétly. Nasazení těchto letadel vyvolalo i zajímavou změnu v rezervačním systému Emirates: i když Emirates provozují se svým sesterským dubajským dopravcem codesharovou spolupráci, na linkách, kde pro flydubai létají Smartwings, lety z jejich systému zmizely.

O odletu tří letadel informoval jako první server Airways.cz.  Jde konkrétně o letadla registrací OK-TVM a OK-.TVO, které odletěly do Dubaje, letoun OK-TSS odletěl do Kyjeva, odkud pokračoval už na pravidelné lince flydubai do Dubaje.

Letadlo pro flydubai se objeví i v Praze, podle Airways.cz by měly od zítřka zajistit všechny lety mezi oběma městy až do konce smlouvy. Do té doby Emirates nenabízí spojení s flydubai z Prahy do Dubaje i na dalších linkách, kde bude nasazeno letadlo Smartwings. Nestane se tak, že by někdo s letenkou koupenou přes Emirates skončil v letadle Smartwings.  Český dopravce s vlastní linkou do Dubaje na začátku roku končí.

Kontrakt je uzavřený na období od 14. prosince do 25. ledna příštího roku. Smartwings tak vytíží svoji kapacitu letadel, která má přes slabší zimní období méně využitá.

Jde o takzvaný ACMI pronájem ( Aircraft, Crew, Maintenance and Insurance), kdy český dopravce poskytne nejen letadlo, ale i posádku, postará se o údržbu i pojištění. Důvodem pronájmu je nedostatek letadel kvůli 14 uzemněným strojům 737 MAX 8. Stejným problémem trpí i Smartwings, v zimě ho ale tak nepociťují.

„Uzemnění letadel má na náš provoz velký dopad, museli jsme letový řád redukovat o třicet procent. Pronájmem dalších čtyř letadel budou mít cestující více možností, jak s námi letět,“ řekl šéf flydubai Ghaith Al Ghaith. „Je to pro nás cesta, jak více využít naše letadla v době, kdy poptávka po létání v Evropě není tak vysoká. Věříme, že tato dohoda je začátkem naší intenzivnější spolupráce,“ podotkl šéf Smartwings Roman Vik.

Letadla Smartwings nasadí flydubai kromě spojení do Prahy na linky do Bahrajnu, Kolomba, Faisalabadu, Karáčí, Muscat, Multanu a Sialkotu.

Tagy ACMI pronájem flydubai smartwings
66 komentářů