Smartwings vezou polárníky na Antarktidu, letos již potřetí

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings na Antarktidě. Foto: Sven Lidström / Norske Polar InstituteBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings na Antarktidě. Foto: Sven Lidström / Norske Polar Institute

Letos půjde již o třetí let českého dopravce pro norské a německé polárníky.

Letecká společnost Smartwings vypraví zítra již třetí letošní let na Antarktidu. Na jižní cíp zeměkoule dopraví polárníky z Brém a Osla.

Na trasu opět nasadí letoun Boeing 737 MAX 8. Smartwings se letos v únoru staly prvním dopravcem, který s tímto typem letadla přistál na Antarktidě. Deníku Zdopravy.cz potvrdila zítřejší odlet mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková. Z Evropy nejprve odletí do čadského města  N’Djamena pro doplnění paliva, následně do Kapského města. Odtud se vydá do své cílové destinace, plochy Troll Airfield. „Další lety na Antarktidu jsou plánovány,“ dodala Dufková.

Pro Smartwings jde o prestižní zakázku, na Antarktidě většina leteckých dopravců nikdy nepřistála. K přistání a vzletu slouží 3 000 metrů dlouhá a 60 m široká dráha pokrytá ledem. Ledová vrstva se před letem měří a speciálně upravuje kvůli brzdnému účinku.

Letiště bylo postaveno v roce 2005, je kompletně na ledu. V oblasti je průměrná teplota kolem 25 stupňů pod nulou, pouze v létě se teploty blíží nule. Na letiště se přistává vizuálním přiblížením bez pomoci přístrojů.

Namísto Troll Airfield není možné naplánovat žádné záložní letiště. Je zde veškeré potřebné vybavení včetně odpovídajícího protipožárního zařízení, přibližovacích map vytvořených speciálně pro toto letiště a let. Vzhledem k tomu, že se jedná o tzv. izolované letiště, kde nejsou v dosahu žádné další možnosti přistání, bylo nutné pro užití Troll Airfield získat posouzení a schválení od českého Úřadu pro civilní letectví.

Kapitáni museli projít výcvikem pro seznámení s danou oblastí provozu a letištěm. Všichni členové posádky absolvovali výcvik přežití v arktických podmínkách.

Tagy Antarktida smartwings Troll Airfield
46 komentářů