Obrazem: Potřetí na Antarktidě. Smartwings zvládly další let s polárníky na Troll Airfield

Boeing 737 MAX po přistání na Troll Airfield. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX po přistání na Troll Airfield. Foto: Smartwings

Přistání na ledu vyžaduje speciálně vyškolenou posádku.

Letecká společnost Smartwings má za sebou letos již třetí úspěšný let na Antarktidu. S Boeingem 737 MAX 8 registrace OK-SWA přistála posádka na základně Troll Airfield na severu Antarktidy.

Ukazují to záznamy letu na Flightradar24.com, firma dnes zveřejnila z posledního letu první záběry. Zákazníkem byla stejně jako v lednu a únoru společnost Aircontact, která zajišťuje přepravu členů výzkumných týmů z Norského polárního institutu a německého Alfred Wegener Institutu z Brém. V plánu jsou ještě další lety do této nezvyklé destinace.

Přistání na letišti Troll Airfield, které disponuje 3 000 metrů dlouhou a 60 metrů širokou, ledem pokrytou dráhou, vyžaduje speciálně vyškolenou posádku a naši piloti to opět zvládli na výbornou,“ uvedl dopravce na svém twitterovém účtu. Na Antarktidu letěli tři kapitáni: Tomáš Nevole, Jan Šťastný a Petr Navrátil, druhý pilot Miloslav Krch. Přistávali Jan Šťastný a Petr Navrátil.

Letadlo se nejprve vydalo do Brém a následně do Osla a zpět do Prahy, poté následoval přelet do čadského města  N’Djamena pro doplnění paliva. Následně do Kapského města, odkud se vydalo do své cílové destinace, plochy Troll Airfield. Zpět letí stejnou trasou.

Pro Smartwings jde o prestižní zakázku, na Antarktidě většina leteckých dopravců nikdy nepřistála. Smartwings byly v lednu prvním dopravcem, který na Antarktidě přistál s letadlem Boeing 737 MAX.

Letiště bylo postaveno v roce 2005, je kompletně na ledu. V oblasti je průměrná teplota kolem 25 stupňů pod nulou, pouze v létě se teploty blíží nule. Na letiště se přistává vizuálním přiblížením bez pomoci přístrojů.

Přiblížení na Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení na Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení na Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení na Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení na Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení na Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení na Troll Airfield. Foto: SmartwingsLetoun Boeing 737 MAX 8 po přistání na Antarktidě. Foto: SmartwingsPosádka letu na Antarktidu. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX po přistání na Troll Airfield. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX po přistání na Troll Airfield. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX po přistání na Troll Airfield. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX po přistání na Troll Airfield. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX po přistání na Troll Airfield. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX po přistání na Troll Airfield. Foto: Smartwings
Tagy Antarktida smartwings Troll Airfield
38 komentářů