Na Antarktidě poprvé přistál Dreamliner, dovezl polárníky z Osla

Na Antarktidě přistál Dreamliner. Zdroj: x.com - Hot Water on IceNa Antarktidě přistál Dreamliner. Zdroj: x.com - Hot Water on Ice

Na letišti Troll Airfield musí letadla přistávat na dráze pokryté ledem.

Vůbec poprvé přistál na Antarktidě letoun Boeing 787 Dreamliner. Stroj s registrací LN-FNC vyslala na „letiště“ Troll Airfield nízkonákladová letecká společnost Norse Atlantic Airways. Speciálním letem N0787 z Osla přes Kapské Město zamířili do Antarktidy vědci Norského polárního institutu spolu s důležitými zásobami.

Minulou zimu létaly s polárníky na Antarktidu české Smartwings. Jako první tam navíc přistály s Boeingem 737 MAX. Kapitáni museli projít výcvikem pro seznámení s danou oblastí provozu a letištěm. Všichni členové posádky absolvovali výcvik přežití v arktických podmínkách. Letoun byl vybaven polárními soupravami pro přežití včetně polárních oděvů pro posádku, navíc na palubě nesl některé důležité náhradní díly.

V posledních letech se na stejném antarktickém letišti ukázaly také letouny Airbus A340 a Boeing 767.

Na letišti Troll Airfield musí letadla přistávat na dráze pokryté ledem. Ranvej je 3 000 metrů dlouhá a 60 metrů široká. V oblasti je průměrná teplota kolem 25 stupňů pod nulou, pouze v létě se teploty blíží nule. Namísto Troll Airfield není možné naplánovat žádné záložní letiště. Je zde veškeré potřebné vybavení, včetně odpovídajícího protipožárního zařízení, přibližovacích map vytvořených speciálně pro toto letiště a let a zkušeného personálu

Výzkumná stanice Troll Research Station provozovaná Norským polárním institutem se nachází 235 kilometrů od moře ve východní části Pobřeží princezny Marthy v Zemi královny Maud v Antarktidě a věnuje se monitorování životního prostředí a klimatu, vědeckému výzkumu a mapování. Samotná vzletová a přistávací dráha je vybudovaná na ledovci v nadmořské výšce 1 232 metrů.

Na Antarktidě přistál Dreamliner.
Zdroj: x.com - 
Hot Water on IceNa Antarktidě přistál Dreamliner.
Zdroj: x.com - 
Hot Water on IceNa Antarktidě přistál Dreamliner.
Zdroj: x.com - 
Hot Water on Ice
Tagy 787 Antarktida Boeing 787 Boeing 787 Dreamliner dreamliner Norse Atlantic Airways Troll Airfield
12 komentářů