Slovensko vypsalo další soutěž, hledá dopravce pro trať, kde jezdí RegioJet

Dvoupodlažní vozy RegioJetu pro Slovensko, vizualizace. Pramen: RegioJetDvoupodlažní vozy RegioJetu pro Slovensko, vizualizace. Pramen: RegioJet

Slovenské ministerstvo dopravy vypíše soutěž na dopravce, který bude zajišťovat od prosince příštího roku provoz vlaků na trati mezi Bratislavou

Slovenské ministerstvo dopravy vypíše soutěž na dopravce, který bude zajišťovat od prosince příštího roku provoz vlaků na trati mezi Bratislavou a Komárnem přes Dunajskou Stredu. Jde o druhou trať, kde nezíská provoz přímo státní dopravce ZSSK.

Plán na soutěž oznámilo ministerstvo dopravy na svých stránkách. Na trati dosud jezdi RegioJet, který získal smlouvu přímým zadáním v roce 2010 a jezdit začal v březnu 2012. Smlouva RegioJetu vyprší v prosinci příštího roku.

Chceme lidem přinést možnost výběru, dostatek kapacity a především vyšší kvalitu cestování. Jde o velmi frekventovaný úsek, proto věřím, že veřejná soutěž potvrdí všechny naše záměry a lidé budou spokojení,“ řekl ministr dopravy a výstavby Arpád Érsek.
Ministerstvo zveřejnilo plán na soutěž více než před rokem, teď již oficiálně běží. Termín pro podání nabídek je 15. listopadu.

Trať zažila v posledních letech velký růst počtu cestující, který souvisí jednak s přesunem obyvatel blíže Bratislavě, tak i nasazení lepších vlaků i integrace jízdného. Od září nově na trati jezdí i dvoupodlažní vozy, které si RegioJet přivezl z Německa. Dopravce už potvrdil svůj zájem o účast v soutěži. „Trať se z hlediska nárůstu počtu cestujících stala evropským unikátem. Oproti roku 2011 jich jezdí až pětkrát  více,“  řekl mluvčí firmy Aleš Ondrůj. Trať Komárno – Bratislava je dnes nejvytíženější jednokolejnou tratí na Slovensku, vlaky zde jezdí až ve 20 minutovém intervalu a nejvytíženějšími spoji zde cestuje až 700 cestujících na jeden spoj. Letos RegioJet očekává až více než 4 miliony cestujících přepravených na této trase.

RegioJet provozuje vlaky na této trase na objednávku ministerstva dopravy, která byla uzavřena v závěru roku 2010 s platností od 4. 3. 2012 na základě předložení cenově výhodnější nabídky pro objednatele a vyšší kvality služeb pro cestující.

První soutěž vypsalo ministerstvo dopravy letos v srpnu pro lokálku Žilina – Rajec. Podle ministerstva se přihlásili dva zájemci, vítěz bude jezdit už od února příštího roku. Ostatní výkony zadává Slovensko přímo svému státnímu dopravci.

Tagy Bratislava - Komárno Liberalizace železnice na Slovensku RegioJet Trať Bratislava - Komárno
46 komentářů