Slovensko chystá modernizaci tratě z Čadce na českou hranici

Elektrická jednotka Panter u Žiliny. Foto: ZSSKElektrická jednotka Panter u Žiliny. Foto: ZSSK

Náklady na modernizaci dosáhnou zhruba dvou miliard korun.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhlásily soutěž na další zrychlení trati mezi Slovenskem a Českem. Chystají další etapu modernizace úseku z Krásna nad Kysucou přes Čadcu na státní hranici. Celková délka modernizovaného úseku je 4,9 kilometru.

Jde o třetí etapu celého projektu, při které dojde k obnově železničního svršku a spodku, modernizaci trakčního vedení, vybudování protihlukových stěn a nového zabezpečovacího zařízení. Modernizací se zvýší rychlosti na 120 km/h a budou zrušeny některé přejezdy.

Součástí zakázky je i přemístění a celkové obnovení zastávky Svrčinovec, kde bude nové nástupiště, přístřešky pro cestující, osvětlení a informační systém.
Projekt je rozdělen na dvě části kvůli rozdílnému financování.

Konkrétně jde o úsek Čadca (mimo) – Svrčinovec zastávka o délce 2,7 kilometru, který má rozpočet 47 milionů eur (1,225 miliardy korun). Druhá část se týká úsek Svrčinovec – státní hranice o délce 2,2 kilometru. Odhadovaná cena této stavby je 31 milionů eur (808 milionů korun). Většinu nákladů na stavbu zaplatí ŽSR z evropských fondů.

V regionu Kysuc jde o další velkou investici do dopravy, v posledních letech dochází kromě modernizace železnice k výstavbě dálnice D3.

Tagy Čadca - st. hranice ČR/SR Železnice Slovenskej republiky ŽSR
61 komentářů