Slaný se zbavil tranzitu, ŘSD otevřelo severní obchvat

Stavba obchvatu Slaného (silnice I/16 Slaný - Velvary). Foto: ŘSDStavba obchvatu Slaného (silnice I/16 Slaný - Velvary). Foto: ŘSD

Obyvatelé Slaného se dnes dočkali severního obchvatu, který po desetiletích čekání zbaví město tranzitu. Ředitelství silnic a dálnic otevřelo řidičům

Obyvatelé Slaného se dnes dočkali severního obchvatu, který po desetiletích čekání zbaví město tranzitu. Ředitelství silnic a dálnic otevřelo řidičům přeložku silnice I/16 v úseku Slaný – Žižice. Jde o první etapu 13 kilometrů dlouhé stavby od Slaného k Velvarům. Stavba začala před rokem.

Její druhá polovina, která uleví obcím Luníkov a Ješín, bude hotova v září příštího roku. ŘSD původně chtělo stavbu otevřít celou v jednom okamžiku, nakonec se rozhodlo pro dvě etapy.
„Nová stavba odvede tranzitní dopravu z centra města, což povede k výraznému zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu ve městě. Řidiči tak již nebudou odkázáni na aktuálně využívané komunikace, které měly nedostatečné šířkové uspořádání a nevyhovující směrové parametry,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

I/16, obchvat Slaného. Pramen: ŘSD

I/16, obchvat Slaného. Pramen: ŘSD

Silnice I/16 patří mezi důležité silniční tahy, neboť tvoří spojnici ve směru západ – východ mezi aglomeracemi Slaného, Mělníka, Mladé Boleslavi a Jičína. Propojuje také dálnici D8 s chomutovskou silnicí I/7, která se u Slaného mění v dálnici D7. „Šestnáctka“ tak částečně supluje chybějící severní část velkého pražského okruhu, a to především pro tranzitující kamiony.

Silnice I/16 je vedena v trase Řevničov – Slaný – Mělník – Mladá Boleslav – Jičín – Trutnov – Královec – Polsko. Její délka je 191 km. Přeložku Slaný – Velvary buduje Strabag, který zakázku získal s cenou 746,6 milionu bez DPH.

Tagy I/16 Slaný - Velvary ŘSD
37 komentářů