Rychleji kolem Slaného. ŘSD dokončilo 13 kilometrů dlouhý obchvat, řidiči na něj mohou od úterý

Nový obchvat Slaného. Foto: Ministerstvo dopravyNový obchvat Slaného. Foto: Ministerstvo dopravy

Nový obchvat zkrátí dobu jízdy mezi dálnicemi D6,D7 a D8.

Druhá část obchvatu Slaného bude od úterý průjezdná. Jde o nově postavenou přeložku silnice I/16 mezi obcí Žižice a městem Velvary. První úsek obchvatu mezi Slaným a Žižicemi zprovoznilo Ředitelství silnic a dálnic loni v prosinci. Na druhém úseku dnes večer začne odstraňování provizorního dopravního značení a v úterý ráno řidiči projedou po nové silnici, řekla dnes mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová.

„Druhá část přeložky pomůže nejen obcím Žižice, Luníkov a Ješín, které leží na trase staré komunikace, ale přispěje také ke zvýšení jízdního komfortu všech řidičů, kteří využívají silnici I/16,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Letos v červenci Mátl novinářům řekl, že původní termín zprovoznění byl plánovaný na listopad, ale protože se podařilo i přes koronavirovou pandemii zajistit dostatek pracovníků, práce budou dokončené dříve.

Zhotovení první a druhé etapy stálo dohromady téměř 747 milionů korun bez DPH, velkou část investice pokryly evropské dotace.  Zakázku získala společnost Strabag. Vzniklo zhruba 13 kilometrů nové silnice a několik mostů a křižovatek, upraveny byly i přilehlé silnice. Kompletní informace o stavbě jsou na stránkách ŘSD.

Už po zprovoznění první části obchvatu výrazně ubylo v centru Slaného kamionů a také se netvoří dříve pravidelné kolony u kruhového objezdu u Pražské ulice.

Přípravné práce na obchvatu začaly v prosinci 2017, do května 2019 pokračoval archeologický průzkum, který se týkal jedné třetiny plochy stavby. Slánské vlastivědné muzeum chystá od 21. října výstavu z tamějších nálezů, například z hrobů i obydlí lidí, kteří v oblasti žili v různých obdobích pravěku i středověku.

Silnice I/16 je vedena v trase Řevničov – Slaný – Mělník – Mladá Boleslav – Jičín – Trutnov – Královec – Polsko. Jde o důležitou spojnici mezi dálnicemi D6, D7, D8, D10 a v budoucnu i D35. Její délka je 191 kilometrů.

Nový obchvat Slaného. Foto: Ministerstvo dopravyNový obchvat Slaného. Foto: Ministerstvo dopravyStavba obchvatu Slaného. Foto: Ředitelství silnic a dálnicI/16, obchvat Slaného. Pramen: ŘSD

ČTK

Tagy I/16 I/16 Slaný - Velvary Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Strabag Top
67 komentářů