Další obchvaty ve Středních Čechách. Otevření čeká silnice u Slaného, začne výstavba u Církvic

Stavba obchvatu Slaného (silnice I/16 Slaný - Velvary). Foto: ŘSDStavba obchvatu Slaného (silnice I/16 Slaný - Velvary). Foto: ŘSD

Ve středních Čechách v dohledné době přibudou nové obchvaty měst a opravené nebo vybudované dálniční úseky. Příští týden v úterý

Ve středních Čechách v dohledné době přibudou nové obchvaty měst a opravené nebo vybudované dálniční úseky. Příští týden v úterý se otevírá obchvat Slaného, brzy začne výstavba obchvatu Církvice. Připravuje se i druhá etapa obchvatu Mělníka a od druhé poloviny příštího roku se začne budovat obchvat Olbramovic. Na setkání středočeských starostů s vedením kraje v Praze to uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Připomněl, že jihovýchodní část středních Čech nepříznivě ovlivňuje rozsáhlá rekonstrukce dálnice D1. Práce na opravě nejvytíženější české dálnice by měly být hotové v roce 2021. Kritickým bude podle Mátla příští rok, kdy se bude na D1 opravovat až 70 kilometrů. „Ale věřím, že ten rok přežijeme a že se od té doby bude situace jenom zlepšovat,“ řekl.

Podle Mátla pokračují přípravy na prodloužení dálnic D4, D6 či D7, problémem je kvůli odpůrcům středočeský úsek D3. Vybrané úseky dálnic D5, D8, D10 a D11 mají mít podle ŘSD do budoucna šest pruhů. Klíčová nejen pro Středočeský kraj, ale i pro Prahu je dostavba Pražského okruhu od D1 do Běchovic. Nepravomocné územní rozhodnutí se očekává příští rok v březnu, stavbu chce ŘSD zahájit do roku 2022. „Je to poměrně ambiciózní termín, ale uděláme pro to vše,“ řekl Mátl.

Na silnicích první třídy ŘSD plánuje řadu obchvatů, které odvedou z měst tranzitní dopravu. V případě Olbramovic přípravu zkomplikovala odvolání proti stavebnímu povolení, Mátl ale věří, že tento proces bude na začátku roku 2020 dotažen do konce a v druhé polovině roku se začne stavět. Z dalších velkých staveb šéf ŘSD připomněl mimo jiné obchvat Příbrami, jehož první část by se podle něj mohla začít stavět v roce 2022 nebo 2023.

ČTK

Tagy I/16 Slaný - Velvary obchvat Slaného obchvaty Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Středočeský kraj
16 komentářů