Trolejbus Škoda 32Tr pro Vilnius najede při testech v ulicích Plzně 2 500 kilometrů

Trolejbus 32 Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda GroupTrolejbus 32 Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda Group

Litevské hlavní město si u Škody objednalo 91 trolejbusů, dodány budou letos a příští rok.

První trolejbus Škoda 32Tr pro Vilnius zahájil v Plzni typové zkoušky a homologační proces. Vozidlo absolvuje povinné zkoušky, které mimo jiné zahrnou ujetí přibližně 2 500 kilometrů v ulicích Plzně. Litevské hlavní město si u Škody objednalo 91 trolejbusů, dodány budou letos a příští rok. Od druhého vozidla bude povinných zkušebních kilometrů méně (cca 250).

„Jsme hotovi s montáží prvního trolejbusu, který nyní prochází typovými zkouškami a homologací. S dalšími 12 trolejbusy, které jsou v současné době ve fázi výroby v souladu s výrobním harmonogramem, jsme na dobré cestě k dodržení naše slibu o posílení systému veřejné dopravy ve Vilniusu,“ uvedl šéf Škody Electric Radek Svoboda. Ředitel Dopravního podniku města Vilnius (Vilniaus viešasis transportas) Ignas Degutis doplnil, že město novou dodávku „netrpělivě očekává“.

Trolejbus 32 Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda GroupTrolejbus 32 Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda GroupTrolejbus 32 Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda GroupTrolejbus Škoda 32Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda Group

Trolejbusy s karosérií SOR budou vybaveny trakční baterií, která umožní jízdu bez trolejí na vzdálenost nejméně 20 kilometrů. Trolejbusy dostanou také kamerový systém a systém Mirror Eye, který nahrazuje boční vnější zpětná zrcátka. Budou rovněž opatřeny senzory, které monitorují pohyb cestujících v okolí vozidla.

Pro Škodu jde o jednu z největších trolejbusových zakázek, smlouva s litevským dopravcem má hodnotu přes 52 milionů eur (cca 1,3 mld. Kč). Součástí smlouvy jsou také dodávky náhradních dílů potřebných pro údržbu trolejbusů po dobu prvních pěti let provozu.

Tagy Škoda 32 Tr Škoda Group Vilnius
8 komentářů