Škoda Transportation ovládla 100 % Ekovy, kupní cena bude jasná až v září

Tramvaj Vario LF po modernizaci. Foto: EkovaTramvaj Vario LF po modernizaci. Foto: Ekova

Prodej firmy schválili ostravští zastupitelé loni, čekalo se na opravu střechy.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) dokončil prodej společnosti Ekova Electric (EE) Škodě Transportation. O prodeji rozhodli ostravští zastupitelé už loni. Předběžná cena za nákup sta procent akcií je 320 milionů korun.

DPO se rozhodl Ekovy zbavit kvůli nedostatečnému zakázkovému využití. „Převod Ekovy pod křídla jiné společnosti je strategické rozhodnutí, které využívá současného potenciálu EE a ve spojení s renomovanou, technologicky i obchodně vyspělou firmou přináší budoucnost, která zachová jak tradiční oborové zaměření a zaměstnanost, tak i zakázkovou náplň,“ uvedl v tiskové zprávě DPO.

Škoda už dříve oznámila plán udělat ze společnosti základnu pro opravy, modernizace i výrobu tramvají. „Věříme, že Ekovu čeká stabilní budoucnost, která jí přinese nejen udržení na trhu, ale i možnost se dále rozvíjet, zakázkovou obsazenost na další roky a s tím související i udržení zaměstnanosti a zavedení vícesměnného provozu,“ uvádí generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Vypořádání transakce bylo podmíněno splněním tzv. Odkládacích podmínek. Šlo hlavně o provedení rekonstrukce střechy jedné z hal. Předběžná kupní cena přesáhne 320 milionů korun. Její konečná výše bude jasná až po zohlednění finančních výsledků dle účetních výkazů na začátku září.