pruvodce

Škoda prodlouží tramvaje v Tampere o 10 metrů, vyrobí pro ně přídavný modul

Tramvaj ForCity Smart Artic X34 pro Tampere. Foto: Škoda GroupTramvaj ForCity Smart Artic X34 pro Tampere. Foto: Škoda Group

Jde o reakci na rostoucí poptávku po MHD v druhém největším finském městě.

Škoda Group získala pro svůj finský závod novou netradiční zakázku. Dopravní podnik Tampereen Raitiotie Oy si objednal výrobu desetimetrových modulů, které prodlouží stávající 37metrové tramvaje ForCity Smart Artic X34 jezdící v Tampere.

Hodnota zakázky je 25 milionů eur. Jde o opci k původní smlouvě na nové tramvaje, součástí smlouvy je i deset let kompletního servisu. Zakázka je reakcí na rostoucí poptávku po hromadné dopravě ve druhém největším finském městě. Prodloužení se týká celkem 11 tramvají ForCity Smart Artic X34.

„Tento projekt je příkladem naší schopnosti rychle reagovat na potřeby našich partnerů. Rozšířením stávajících tramvají poskytujeme praktické řešení, které reaguje na rostoucí poptávku po veřejné dopravě a zároveň zajišťuje kompatibilitu se stávajícím vozovým parkem,“ uvedl Jan C. Harder, President Region West and North ve Škoda Group.

Video: Tramvaj Škoda jezdila po depu v Tampere bez řidiče

Podle generálního ředitele Tampereen Raitiotie Pekka Sirviö roste počet cestujících v tramvají rychleji, než čekali. „Rozšířením vozů se zvýší kapacita pro cestující o více než 30 % z 264 na 345 cestujících. Zvýšená kapacita cestujících nám zároveň umožní provoz na celé trase s optimálním intervalem 7,5 minuty. To má smysl z hlediska plynulosti dopravy a obsluhy cestujících veřejnou dopravou,“ uvedl.

Projekt bude zahájen výrobou prototypového modulu v závodě Škoda Group v Otanmäki v roce 2025. Tento modul bude namontován do jedné ze stávajících tramvají a projde komplexním testováním jak v továrně, tak v Tampere. Jakmile bude prototyp schválen, Škoda Group vyrobí a dodá zbývajících 10 modulů. Instalace těchto modulů bude zahájena v roce 2027 a všechny prodloužené tramvaje budou uvedeny do provozu v létě 2028.

Tagy ForCity Smart Artic X34 Škoda Group Tampere Tampereen Ratikka
16 komentářů