Škoda finišuje s výrobou první tramvaje pro braniborská města

Nová tramvaj pro Braniborsko. Foto: Škoda GroupNová tramvaj pro Braniborsko. Foto: Škoda Group

První tramvaj bude do Německa dodána v dubnu.

Škoda Group ukázala téměř hotovou první tramvaj ForCity Plus FCB, které bude dodávat pro provoz ve třech městech v německé spolkové zemi Braniborsko. Tramvaje vyjedou ve městech Frankfurt nad Odrou, Cottbus (Chotěbuz) a Brandenburg an der Havel (Branibor nad Havolou).

Jde o tramvaje, které si trojice měst objednala před třemi lety.  První tramvaj vyjede v dubnu ve Frankfurtu nad Odrou, o měsíc později v Cottbusu.

Škoda posun ve výrobě představila minulý týden zástupcům dopravních podniků z Braniborska. Dopravci si objednali celkem 39 vozidel, na osm tramvají mají ještě opci. Celkem 13 zamíří do Frankfurtu, 22 do Cottbusu, čtyři do Brandenburg an der Havel.

Tříčlánkové tramvaje jsou ze 70 % nízkopodlažní, budou plně klimatizované a jednosměrné. Mají dva hnací otočné podvozky a jeden běžný neotočný podvozek. Součástí je informační a kamerový systém pro lepší přehled řidiče a zvýšení bezpečnosti provozu. Nové tramvaje nahradí současné vysokopodlažní vozy. Ve městech dosud jezdí i tramvaje z produkce ČKD Tatra (KTNF6 a KT4D) z 80. let.

Škoda dodá více tramvají do Německa, Chotěbuz si objednala dalších patnáct vozů

Společný tendr tří měst a jejich dopravců (Cottbusverkehr, Verkehrsbetriebe Brandenburg an der Havel a Stadtverkehrgesellschaft Frankfurt/Oder) byl vypsán už v roce 2018, výběr zdržoval soud o vítěze.

Dopravci požadovali téměř totožná vozidla, která musí být současně schopná provozu ve třech velmi odlišných prostředích.

Tagy Braniborsko Cottbusverkehr GmbH Škoda ForCity Plus Škoda Group
23 komentářů