Silnice II. třídy téměř za cenu dálnice. Pardubický kraj chystá přeložku mezi Vysokým Mýtem a Chocní

Hradecká ulice ve Vysokém Mýtě. Foto: Městský úřad Vysoké MýtoHradecká ulice ve Vysokém Mýtě. Foto: Městský úřad Vysoké Mýto

Kraj po 25 připomínkách přepracoval původní dokumentaci. Přeložka bude sloužit i jako obchvat obou měst.

Pardubický kraj přepracoval dokumentaci na novou přeložku silnice II/312 z Chocně do Vysokého Mýta a poslal ji znovu do takzvaného zjišťovacího řízení. Pokud se nakonec postaví, půjde o jednu z nejdražších silnic II. třídy v přepočtu na kilometr: náklady jsou odhadovány na 1,855 miliardy korun.

Nová dokumentace je zveřejněna v registru oznámení EIA. Jde o reakci na 25 připomínek, které přišly k původnímu materiálu. Nová přeložka bude sloužit jako severní obchvat Vysokého Mýta a severní obchvat Chocně a bude jedním z přivaděčů pro chystanou dálnici D35. Kraj ji do povolovacího procesu připravil ve dvou verzích, kratší měří 12,56 km, delší 12,73 km, většina trasy je shodná v obou variantách, liší se jen ve zhruba tříkilometrovém úseku. Kraj silnici navrhuje o šířce 9,5 metru.

Trasa navrhované přeložky silnice II/312 Vysoké Mýto - Choceň. Foto: Pardubický kraj

Trasa navrhované přeložky silnice II/312 Vysoké Mýto – Choceň. Foto: Pardubický kraj

Podle aktualizovaného materiálu na stránkách kraje jsou aktuální náklady odhadovány na 1,855 miliardy korun. Cena za jeden kilometr tak vychází na 145,7 milionu korun. Za takovou částku se v Česku nedávno stavěly i některé dálnice, například Bošilec – Ševětín na D3 vyšel na 154 milionů korun na kilometr.

Kraj stavbu vysvětluje očekávaným nárůstem provozu po dokončení dálnice D35 do Vysokého Mýta. „Po zprovoznění dálnice D35 kolem Vysokého Mýta bude nutné pro cesty z Chocně a okolí na dálnici projet centrem Vysokého Mýta směrem k MÚK Vysoké Mýto západ nebo MÚK Džbánov. Nedojde tedy k žádoucímu odlehčení stávajícího průjezdního úseku silnice I/35,“ vysvětluje kraj v dokumentaci. Na trase je plánováno celkem 7 mostů o celkové délce přes kilometr.

Dvě varianty jsou západně od Chocně. Jedna vede blíže městu podél železnice seříznutým kopcem, druhá počítá se zářezem v kopci. U Vysokého Mýta bude silnice ústit na silnici I/35, kde vznikne kruhová křižovatka. Ta bude napojena na nový úsek D35.

Tagy Choceň II/312 Vysoké Mýto - Choceň Pardubický kraj přivaděče na D35 Vysoké Mýto
78 komentářů