Siemens dodá další Desira pro regionální vlaky v Německu, budou hlásit obsazenost

Společnost Siemens dodá celkem 23 elektrických jednotek Desiro HC německé společnosti Ostdeutsche Eisenbahn GmbH (ODEG). Kontrakt v hodnotě 300 milionů

Společnost Siemens dodá celkem 23 elektrických jednotek Desiro HC německé společnosti Ostdeutsche Eisenbahn GmbH (ODEG). Kontrakt v hodnotě 300 milionů eur dnes výrobce oznámil v tiskové zprávě.

ODEG nasadí jednotky na linkách v síti Elbe-Spreenetz v Braniborsku. Jde o linky, jejichž provoz vysoutěžil pro dopravní svaz Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB). Siemens dodá 21 šestivozových souprav a dvě čtyřvozové, vyjet mají v prosinci 2022. Jednotky se budou vyrábět v německém Krefeldu.

„Začali jsme s přípravou celého projektu. Nové jednotky jsou důležitou součástí celého konceptu, který jsme VBB nabídli,“ řekl Arnulf Schuchmann, šéf ODEG

ODEG, který je společným podnikem firem Prignitzer Eisenbahn (patří pod italské státní železnice) a soukromé spolenčosti BeNex, vystřídá na vysoutěžených linkách Deutsche Bahn.

VBB soutěžil celkem 27 milionů vlakokilometrů ročně, jde o zatím největší kontrakt na regionální železniční dopravu, který se v Německu soutěžil. VBB zakázku rozdělil do čtyř částí, ODEG získal dva provozní soubory.

Šestivozové soupravy mají jezdit na páteřní lince RE1 z Magdeburgu do Cottbusu přes Berlín a Frankfurt nad Odrou. Soupravy mají pojmout až 637 sedících cestujících. Čtyřvozové jednotky míří na na linku RE8 z Wismaru do Wittenbergu a RB17 z Wismaru do Ludwigslustu.

Mapa linek, kam ODEG nasadí nové jednotky Siemens Desiro HC. Foto: Siemens

Mapa linek, kam ODEG nasadí nové jednotky Siemens Desiro HC. Foto: Siemens

Kromě již standardní výbavy v podobě prostor pro kola či zásuvek, wifi nebo kamerového systému budou obsahovat i dosud nepříliš rozšířenou funkcí: ukazatel obsazenosti vlaků. Každý vůz bude mít venku i uvnitř displej, na kterém se bude ukazovat aktuální obsazenost, informace bude i online přes aplikaci VBB.

Tagy ODEG siemens Siemens Desiro HC
13 komentářů