Borcad poprvé uspěl u Alstomu, dodá sedadla pro vlaky v Braniborsku

Jednotky Alstom Coradia Lint pro ODEG. Foto: AlstomJednotky Alstom Coradia Lint pro ODEG. Foto: Alstom

Tuzemská společnost Borcad získala první zakázku pro jednoho z největších výrobců železničních vozidel na světě. Pro francouzskou společnost Alstom dodá

Tuzemská společnost Borcad získala první zakázku pro jednoho z největších výrobců železničních vozidel na světě. Pro francouzskou společnost Alstom dodá sedadla pro motorové jednotky Alstom Coradia Lint, které mají jezdit v Braniborsku. Jde celkem o osm jednotek.

Jde rozsahem o relativně malou zakázku, která je pro nás ale přelomová. Do Alstomu jsme zatím ještě nedodávali, je to pro nás další velká důležitá reference a zkušenost,“ říká šéf a majitel firmy Ivan Boruta. Borcad ve své továrně ve Fryčovicích vyvíjí a vyrábí sedadla pro řadu jiných velkých výrobců, aktuálně největším zákazníkem je Siemens.

Pro Alstom vyrobí Borcad sedadla i díky zakázce pro Siemens, který do Braniborska dodá elektrické jednotky Desiro HC. Zákazník si vybral pro oba projekty stejné sedadla typu VISIO.

Borcad ve Fryčovicích už vyrábí aktuálně sedadla pro dva typy vlaků od Siemensu. Jedním je projekt vozů pro České dráhy, které vyrábí sdružení Siemens – Škoda Transportation, druhým je zakázka na vozy pro dálkové noční a denní vlaky, které  budou jezdit pro rakouské spolkové dráhy ÖBB.

Borcad prošel před dvěma lety změnou vlastnické struktury, zakladatel firmy Ivan Boruta koupil zpět většinový podíl od ruských investorů. Podle něj byl rozchod přátelský. „Slibovali jsme si od nich hlavně zakázky v Rusku. Vývoj na tamější železnici ale směřuje spíše k jednodušším typům sedadel, my se orientujeme na složitější typy,“ říká Boruta. Největší chloubou firmy je aktuálně plně elektricky ovládaná sedačka do Glacier Expressu ve Švýcarsku. I díky ní firma dodá podobný typ sedaček do business třídy v ruských rychlovlacích Sapsan.

Sedačky z Borcardu tvoří velkou část flotily vlaků v Česku, objeví se například nově v RegioPanterech pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Sedadla Visio pro vlaky Alstom Coradia Lint pro ODEG. Foto: BorcadSedadla Visio pro vlaky Alstom Coradia Lint pro ODEG. Foto: Borcad

 

Tagy alstom Borcad ODEG Top
14 komentářů