Sezóna otevírání opravených silnic za evropské peníze. V Turnově pomohla vjezdu vyšších vozidel

Opravená část silnice II/610 v Turnově. Foto: TurnovOpravená část silnice II/610 v Turnově. Foto: Turnov

Silnice i její okolí prošly kompletními úpravami včetně chodníků či autobusových zastávek.

Řidiči mají k dispozici další úsek silnice II. třídy opravené hlavně za evropské peníze. Podstatně komfortnější i bezpečnější jízda je nově po silnici II/610 z Turnova na hranice Libereckého a Středočeského kraje.

Oprava trvala od dubna loňského roku, jde o největší silniční rekonstrukci na Turnovsku za poslední roky. Náklady činily více než 190 milionů korun, dotace z Integrovaného operačního programu byla 146 milionů korun. Na opravě se podílel také Liberecký kraj a města a obce.

Rekonstrukce byla rozdělena do několika úseků od hranice krajů až po křižovatku silnic Nádražní a Přepeřská v Turnově. Přinesla sjednocení šířky silnice s tím, že do budoucna bude možné vybudovat cyklostezku. Pracovalo se na úseku dlouhém 5,8 kilometru, přičemž úprav se dočkaly čtyři mosty a pět propustků.

„Na křižovatce ulic Nádražní a Přepeřská v Turnově je nyní silnice níže než předtím, díky čemuž mohou pod viaduktem projíždět i vyšší vozidla. „Právě podjezd a křižovatka v jeho blízkosti byly velmi komplikovaným a nejvíce problematickým místem celé stavby. Prolínalo se zde totiž na malém prostoru mnoho inženýrských sítí od více různých investorů,“ řekl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Ve Svijanech pak křižovatku silnic II/610 a II/279 nahradil kruhový objezd.

Rozšíření i cyklostezka

V rámci rekonstrukce silnice III/2797 v Turnově, Přepeřích a Ohrazenicích se pracovalo na zhruba 1,4 kilometru dlouhém úseku od křižovatky se silnicí II/610 v Turnově až do Ohrazenic. Vozovka dostala nové odvodnění a povrch včetně dopravního značení, nechybí nové chodníky, veřejné osvětlení a autobusové zastávky. Rekonstrukcí prošla taktéž křižovatka u Pyrámu.

Velkou viditelnou změnou prošla komunikace z Příšovic do Přepeř, kde vedle rekonstrukce vlastní vozovky silnice II/610, došlo k rozšíření a vybudování cyklostezky. Na výstavbě cyklostezky mezi Přepeřemi a Příšovicemi se podílely obě obce. Délka stezky je 625 m a celkové náklady na projekt byly přes 11 milionů korun. Projekt byl spolufinancován Státním fondem dopravní infrastruktury a Libereckým krajem, přidalo i město Turnov a další obce sdružené okolo Greenway Jizera Turnov-Svijany.

Celkové náklady dosáhly 190,8 milionů korun, zhotovitelem stavby byl Strabag. Detailněji je stavba popsána na stránkách města Turnova.

Tagy II/610 Liberecký kraj Strabag Turnov
31 komentářů